Криминал | Николаев, 27 Июня, 2023

Екскерівник Миколаївської окружної прокуратури не визнає вину у співпраці з окупантами

Свежие новости: Екскерівник Миколаївської окружної прокуратури не визнає вину у співпраці з окупантами

Сторона обвинувачення 26 червня зачитала обвинувальний акт у справі про державну зраду колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа. Суддів Приморського районного суду Одеси просять винести вирок у вигляді довічного увʼязнення.

У ході судового засідання було розглянуто покази обвинуваченого. Проте через те, що на попередньому засіданні Геннадій Герман заявив клопотання проводити засідання у закритому режимі, ця частина слухання не була доступною для громадськості та журналістів.

Вкотре до суду прийшли рідні військових, які загинули або зникли безвісти внаслідок ворожого удару по казармах у Миколаєві. Рідні воїнів вважають, що саме Герман наводив вогонь росіян по військовому обʼєкту.

Зачитуючи обвинувальний акт, прокурор Олександр Чокля повідомив, що інформацію, яку Геннадій Герман збирав від своїх підлеглих, він передавав пропагандисту Юрію Подоляці, який, в свою чергу, надавав її військовому злочинцю Ігорю Безлеру. Той в подальшому передавав секретні дані про війну на території Миколаєва та області іншим, наразі невстановленим слідством, особам. При цьому, як зʼясували правоохоронці, часто Геннадій Герман сам був ініціатором листування із Подолякою.

Серед інформації, яку тодішній прокурор передавав ворогу, були: паролі для проходження блокпостів, списки загиблих цивільних та військових, дані про полонених росіян та місця їхнього утримання, наслідки обстрілів Миколаївської області та їхню ліквідацію, що сторона обвинувачення вважає сприянням коригуванню ворожого вогню по регіону.

Попри те, що покази Геннадія Германа не були доступні для громадськості, під час засідання стало відомо про те, чи визнає він свою провину.

«Вказані обставини свідчать про виняткову небезпечність обвинуваченого, який в ході досудового розслідування та судового розслідування не розкаюється у вчиненому, що збільшує ступінь тяжкості вчиненого злочину», – повідомив прокурор Олександр Чокля.

Зважаючи на всі обставини справи, зокрема займану Германом посаду на момент вчинення злочину та його позицію, прокурор просить суд винести Герману вирок у вигляді довічного увʼязнення із конфіскацією всього майна.

«Враховуючи вчинення злочину особою обвинувачення, який на момент вчинення злочину обіймав посаду керівника Миколаївської окружної прокуратури, обставини вчинення злочину, що полягало в наданні допомоги державі-агресору РФ і її представникам у проведенні підривної діяльності проти України, просимо суд призначити йому покарання. За вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю. Саме такий розмір покарання відповідатиме ступеню тяжкості вчиненого злочину та особі засудженого, є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та запобігатиме вчинення нових злочинів як обвинуваченим, так і іншими особами», – сказав прокурор.

Також інший прокурор, який представляє сторону обвинувачення, після зачитування його колегою обвинувального акту, висловив перед судом власну думку щодо справи Германа.

«Шановний суд, шановні присутні, сьогодні стою перед вами, як прокурор у провадженні про державну зраду. Це провадження стосується обвинуваченого, який замість того, щоб виконувати свої обов’язки і захищати нашу країну, в тому числі на юридичному фронті, вибрав шлях злочинності. Дії обвинуваченого не лише підірвали довіру до правоохоронних інституцій, але й нашкодили обороноздатності і інформаційній безпеці держави, безпеці кожного громадянина. Вчинення вказаного злочину не має виправдання», – додав прокурор.

Під час наступного судового засідання у справі Германа відбудуться дебати між стороною захисту, адвокатами прокурора-зрадника, та стороною обвинувачення.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости