Криминал | 10 Января, 2024

Екс-полковник із Житомира отримав 15 років в'язниці за роботу на «вагнерівців»

Свежие новости: Екс-полковник із Житомира отримав 15 років в'язниці за роботу на «вагнерівців»

За державну зраду суд призначив 15 років ув'язнення з конфіскацією майна полковнику у відставці з Житомира. Фігурант допомагав російським окупантам і працював на розвідку приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер".

Про це повідомляє прес-служба  Офісу генерального прокурора .

Також ворожого агента було позбавлено військового звання.

" При публічному звинуваченні прокурорів Житомирської обласної прокуратури мешканця Житомира полковника у відставці визнано винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України )", - йдеться у повідомленні.

Як уточнили у Службі безпеки України, російським агентом виявився ексзамначальника штабу однієї з танкових армій колишнього СРСР, який на початку 1990-х пішов у відставку.

Як було доведено прокурорами в суді, фігурант з вересня 2022 року до лютого 2023 року активно співпрацював із розвідкою "вагнерівців".

" У нього був військовий досвід, у минулому очолював штаб розвідки ракетних військ та артилерії ", - уточнили у генпрокуратурі.

Для виконання завдань російського куратора зрадник вивчав розташування стратегічно важливих об'єктів, військових частин, чисельність маршрутів пересування військової техніки ЗСУ, а також відстежував наявність оборонних об'єктів біля адмінбудівель та правоохоронних відомств.

Ці розвіддані шпигун наносив на докладну карту обласного центру, фотографував та посилав розвідці російських загарбників. А також зловмисник збирав та передавав "вагнерівцям" анкетні дані командирів однієї з військових частин.

З представниками "групи Вагнера" ​​засуджений спілкувався через заборонену соцмережу "Вконтакте" та в Telegram, мав позивний "Снаров".

Інформатора окупантів затримали у березні 2023 року. Після цього суд направив його під варту із правом внесення застави. При цьому кошти було внесено.

" Надалі чоловік порушив зобов'язання та намагався бігти в республіку Білорусь. Був затриманий при спробі перетину кордону. З того часу перебуває під вартою ", - розповіли в Офісі генпрокурора.

Досудове розслідування провадило управління СБУ Житомирської області.

 

Під час судового розгляду зрадник не визнав своєї провини, не приховував проросійські погляди та зневажливе ставлення до українців. Також фігурант використав свій стан здоров'я з метою затягти термін розгляду справи.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты