Криминал | Николаев, 20 Мая, 2023

Екс-главу Верховного суду здав НАБУ миколаївський нотаріус

Свежие новости: Екс-главу Верховного суду здав НАБУ миколаївський нотаріус

Миколаївський нотаріус і за сумісництвом «друг дитинства» екс-глави Верховного суду Всеволода Князєва Кирило Горбуров змінив статус співучасника на «агента» у справі про рекордний хабар .

Про це повідомляє "Судовий репортер".

Саме завдяки Горбурову НАБУ має компрометуючий запис розмови, який включали на обранні запобіжні заходи.

Зазначається, що у документах з контрольованого вручення хабара Горбурова залегендували під прізвищем Кравченка. Горбуров виявився зв'язковою ланкою між адвокатом Горецьким та суддею Князєвим.

- Всеволод Князєв – це мій друг дитинства. Знаєте хто такий? Тобто ми як би серйозні друзі. Тобто ми робимо різні штуки, тобто у нас багато справ, багато часток. Ви зрозуміли? - Наводить видання зафіксовані слова Горбурова під час НСРД.

Один із захисників Князєва в судовому засіданні підтвердив це, говорячи, що Горбуров мав вільний доступ до службового кабінету та квартири Князєва, міг у нього переночувати.

Про подібні обставини розповідав на обранні запобіжного заходу і адвокат Горецький, який втік від детективів з дому через терасу. Тієї ж ночі Горецького знайшли в готельному номері, де він сховався в шафі.

- Кирило з'явився в моєму житті десь два роки тому... Агент Кирило... Увійшов у довіру до мене особисто, до моїх співробітників. Я йому надав безкоштовно офіс в оренду, у сусідньому кабінеті біля мене, дав в оренду автомобіль, позичав кошти, допомагав у його кримінальному провадженні особисто. У нас був спільний побут, дозвілля, він заходив до нашої родини, ми входили до його родини. Жодних думок не було, що він може викривати, записувати чи провокувати. Будь-які ідеї про бізнес, заробляння коштів виходили від нього.

Щодо голови Верховного суду, з ним особисто жодного разу не бачився і не спілкувався. Все спілкування проходило на форумах, заходах за участю багатьох людей. Тягнув до нього на зустріч особисто Горбуров, запрошуючи обмежену кількість людей... Особисто ніякі кошти Князєву не міг передавати, оскільки я з ним не зустрічався віч-на-віч, - сказав він у суді .

Під час обшуку у Горецького справді жодної міченої купюри не виявили.

Паралельно тривало 30 обшуків, у тому числі й у суддів Верховного суду, які брали участь у розгляді справи. У трьох суддів вилучили мічені купюри – $10 тисяч, у іншого – $2 300, у третього – $50 тисяч.

За словами прокурора, ще мільйон доларів хабарі продовжують шукати.

Як відомо, 18 травня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи судді Князєву та адвокату Горецькому — утримання під вартою з альтернативою 107 та 80 мільйонів гривень.

НАБУ перевіряють інші можливі епізоди злочинної діяльності за участю Князєва та суддів Верховного суду.

Князєв докладних пояснень сутнісно розслідування не давав. На засіданні Вищої ради правосуддя заявив, що вважає цю справу замовленням політичних осіб.

« Сьогодні буду я, завтра може бути будь-хто », - сказав він, звертаючись до членів Ради.

Як повідомлялося раніше, Князєва підозрюють в отриманні хабара від бізнесмена Костянтина Жеваго за ухвалення необхідного рішення. Підозрюваний заперечує свою провину та зазначає, що нібито зберігав чужі кошти.

За даними слідства, у січні 2023 року до Верховного суду надійшла справа за касаційними скаргами ПрАТ "Ділові партнери" на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 12 вересня 2022 року на користь бізнесмена Костянтина Жеваго та його компанії "Ferrexpo AG". Розгляд було призначено на 15 березня та Жеваго через довірену особу Сергія Рудометкіна (директора з безпеки ЗАТ "Полтавський ГЗК" - ред.) висловив пропозицію керівництву Верховного суду про надання неправомірної вигоди для винесення судом необхідного їм рішення.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости