Политика | Южноукраинск, 30 Марта, 2020

Чи змінить нас цей страшний вірус?

Свежие новости: Чи змінить нас цей страшний вірус?

Відомі експерти, науковці, знані люди у всьому Світі вказують, що після пандемії ми всі станемо іншими, в першу чергу більш досвідченими, соціально більш зрілими, добрішими та розсудливими. Така історія розвитку людства, такі прогнози на наше майбутнє на цій неоціненно гарній і дуже маленькій Планеті.

Зокрема сьогодні –

Каталонія (Іспанія), 25 березня, 12-й день карантину.

Спочатку Китай, потім Італія і ще кілька країн Європи. Від SARS-CoV-2 не вдається вберегтися нікому. Україна з занепокоєнням дивиться на Італію, два дні тому повністю паралізовану, адже там на сьогодні найбільша кількість постраждалих від кепського вірусу, а ще — там живе пів мільйона українців. Дивно, що досі ніхто особливо не згадує про Іспанію, де також сотні тисяч наших співгромадян і так само моторошні цифри. Зважаючи на те, якого оберту набирає вірус на Іберійському півострові, на країну чекає справжня людська катастрофа. Отже, Україні, вкрай важливо зважити на досвід інших країн, зокрема Іспанії, щоби якомога ефективніше боротися з епідемією та уникнути їхніх помилок.

Іспанська динаміка поширення коронавірусу вражаюча: 10 днів тому — 4900 інфікованих i 175 смертей, учора — 42 058 і відповідно, 2991. Але сьогодні їх уже буде значно більше. Найбільш уражені регіони — Мадрид (12 575/1535, 34% зараження і там же найвищий відсоток смертності), потім — Каталонія (9937/516), Країна Басків, Валенсія і решта країни.

На останній прес-конференції президент Іспанії Педро Санчес знову з’явився з застереженням: «Наближається дуже важка хвиля (епідемії), що принесе нам дуже непрості дні». Надзвичайний стан подовжено на ще 15 днів до 11 квітня. Віднедавна кожна поява головного дядька країни нагадує про наближення апокаліпсиса, а іспанські громадяни збентежено питають: а де ж ви були раніше? Лише позавчора уряд оголосив про відкриття нових ліній виробництва необхідних матеріалів і обладнання, хоча вже кілька днів медперсонал у деяких лікарнях працює незахищений, а волонтери самі виробляють або закуповують маски.

І тільки тепер уся країна починає розуміти, що спорожнілі вулиці минулого тижня і незвично вибірково спустошені полиці в продуктових магазинах ще не були свідченням «апокаліпсиса», як про це гомонів переповнений фото і дописами інтернет. Насправді навіть тут, у Іспанії, ми ще не знаємо нічого про апокаліпсис, у нас усе ще попереду — ми побачимо це щось, схоже для багатьох на кінець світу, значно швидше, ніж думаємо.

У БОРОТЬБІ З ЕПІДЕМІЄЮ ІСПАНІЯ ЗАПІЗНИЛАСЯ НА ТИЖНІ

А як змінювався Світ ще раніше, після пандемій минулого часу?

Слабая Европа - это розовая мечта авторитарных лидеров. Поэтому ЕС должен сделать выводыпосле пандемии коронавируса и быть готовым к переменам (укр.) Максим Билявский эксперт Центра Разумкова

Історія знає більше за будь-якого вчителя або вченого. Вона знає і про те, як хвороби змінювали історію людства, технічний прогрес та політичну карту світу. Сьогодні це може допомогти чиновникам не допустити фатальних помилок.

Як хвороби змінювали історію?

Перша історична згадка про епідемію, яку мені вдалось знайти, стосується 430 року до нашої ери. Тоді загинуло фактично все населення міста Афін. Існувало декілька версій походження мору. Одна з них свідчила про те, що хвороба була завезена торговими кораблями з далекого сходу, інша гіпотеза звинувачувала спартанців у тому, що вони отруїли джерело води під час Пелопоннеської війни. Природньо, що були і думки релігійного характеру, що нібито епідемія це відповідь "Олімпу" на гріховне життя тамтешнього населення.

Незважаючи на безліч гіпотез, винуватцем епідемії переможці Пелопоннеської війни призначили засновника афінської демократії Перикла, який був полководцем і до початку епідемії вміло протистояв натиску спартанців. Загинув політик від епідемії чуми, і разом з ним зупинився тодішній розквіт Греції.

Майже через тисячу років, у 536 році була зафіксована нова епідемія, яка забрала життя майже половини мешканців Візантійської імперії. Знову ж таки причин розвитку хвороби існувало безліч, зокрема релігійного характеру, але згодом вчені довели що тодішня пандемія розвивалась через масовий голод, численні збройні конфлікти та зниження середньої температури на Землі через вулканічну активність. Як результат, все це призвело до остаточного падіння західної Римської імперії та народження нової релігії – ісламу.

Перша згадка про чуму з Китаю датована 1325 роком. Тоді хворобу занесли торговці через шовковий шлях до грецьких поселень Криму. Цим скористались монголи, під час військового штурму фортеці Кафа (сьогодні окупована росіянами Феодосія), через катапульти перекидали тіла своїх померлих і поширювали хворобу серед захисників міста та її жителів.

Враховуючи тодішнє логістичне значення Кафи, вірус швидко поширився до старої Європи. Завершилась епідемія 1352 року, а жертв досягнула 25 млн, що на той час складало 5% усього населення Землі. На цей раз пандемія фактично стала причиною падіння феодального ладу, адже хвороба забрала велику кількість робочої сили, яка обслуговувала лицарство.

Чума проявлялась в Європі протягом 300 років, і сприяла цьому низька санітарія, брудні помешкання, нашестя пацюків та торгівля. Активна фаза боротьби розпочалась у Венеції, де в 1486 році був заснували перший державний орган виконавчої влади, який піклувався про стан здоров`я населення. Тоді його називали Магістрат для здоров'я, який під час спалаху чуми мав право вводити жорсткі заходи. Тут приймалися правила організації лазаретів, обмеження торгівлі, розміщення іноземців, видавалися приписи для лікарів і аптекарів.

З наукових праць італійських фармацевтів XV століття відомо, що населенню під час чуми настійно радили залишатися вдома та уникати масових зібрань. При цьому повітря очищали шляхом обкурювання ароматними травами, приміщення обприскували трояндовою водою і оцтом. Виходячи на вулицю, люди вдихали ароматні яблука, протирали оцтом обличчя та продукти харчування. Для збільшення імунітету, питна вода вживалась з кислими соками лимона та граната.

Ключовим моментом в захисті від чуми була ізоляція хворих в лазареті, а також знезараження протягом 40 днів товарів, до яких, як вважалося, могли пристати збудники захворювання. За різними оцінками рівень смертності від чуми в Європі досягав 60%. На одному тільки Піренейському півострові загинуло до 65% населення. Смерть забирала життя і великих лідерів того часу, тим самим змінюючи майбутнє королівств та держав.

Історія знає і випадки проникнення епідемій з Америки в Європу і подальше їх поширення на далекий схід. Літописами зафіксовано, що у 1494 році французьке військо під Неаполем було знищене невідомим тоді вірусом. Пізніше встановили, що це - венеричне захворювання. Відомий також випадок, коли низький імунітет ацтеків та інків до чужоземних збудників захворювання, пришвидшив падіння їх імперій та європейське завоювання Нового Світу в 1521 році. Тоді був зафіксований спалах таких захворювань, як віспа чи кір.

Чума потрапляла до Європи із Азії двічі. Наступна хвиля епідемії припала на XVІI сторіччя, коли хвороба була зафіксована у Севільї в 1649 році. Лише після великої пожежі в Лондоні у 1666 році, коли відбулось буквальне вигорання джерел поширення епідемії, відбувся поступовий спад поширення хвороби в Старому Світі.

Наступний випадок масового захворювання зафіксували у 1812 році під час військової компанії Наполеона. Тоді французька армія потерпала від сипного тифу, який дивним чином вразив ворога російської імперії.

На початку ХІХ сторіччя на фоні активної індустріалізації, зростала кількість робочих поселень та бідних кварталів, де швидкими темпами поширювалась епідемія холери. Невідомо до яких змін могла би призвести хвороба, якби не технічний прогрес. Тоді він швидко допоміг перемогти епідемію за рахунок спорудження розгалуженої інфраструктури водовідведення та застосування антибіотиків.

Менше ніж за сто років, людство зустрілось з новою пандемією. Іспанський грип лише протягом двох років забрав до 50 млн життів, що значно більше за кількість жертв Першої світової війни.

Вперше хворобу виявили у військових таборах американської армії в Канзасі, де проходили підготовку десятки тисяч новобранців до висадки на європейський континент. Тоді відсутність належної гігієни, безліч виснажених підготовкою і ослаблених людей, а також обмежений простір сприяли поширенню збудника захворювання.

А поки маємо в житті нашого міста періодичні прояви думок серед окремих депутатів міської ради, як когось звинуватити в тому, що мають робити вони самі на цьому, людьми довіреному обов’язку, у визначений термін. Термін почав добігати кінця вказаних повноважень і то там, то ще десь проскакують спроби деяких депутатів когось звинувати в тому, що мають робити вони самі. Шановні! Згадайте Ваші партійні обіцянки 2015 року і на тлі авторитету тих чи Вами розроблених нових обіцянок під облюбовані Вами нові партійні платформи починайте розповідати людям про себе самих.

Не для окремих депутатів, для мешканців в черговий раз дещо поясню. Практично всі обранці міста добре знають, що бюджетні кошти, земельні питання та майно громади міста - це виключно компетенція депутатів в їх рішеннях на сесіях міської ради на пленарних засіданнях.

Все місто знає, як полюбляють депутати ділити бюджетні гроші і які тут бувають дебати. З земельними питаннями теж цікаво. Наприклад, на розвиток міста через інвестиції по його розбудові вже два роки діє мораторій, який наклали депутати, де від його ініціаторів так і не надійшло будь-якого соціально-економічно корисного людям проектного рішення.

Таке рішення, безумовно, сприяло б соціальному розвитку міста і заощаджувало б бюджетні кошти. Вже вкотре є проект виходу з названого мораторію від виконкому, може в цей непростий час депутати його приймуть. Є здоровий актив депутатського Корпусу і місто вправі від них очікувати потрібні їм нові рішення. Наприклад, спорудження декількох сучасних вбиралень за рахунок коштів інвесторів, яких бракує в бюджеті, тут же є і благоустрій за рахунок інвестора, є і згаяний час. Сьогодні вимушено бюджет міста буде розвернуто на карантинні заходи і соціальний захист мешканців міста.

Тепер ще про одну важливу опіку. Це виведення КП ТВКГ з межі банкрутства та боргів до АЕС за отримані від них комунальні послуги. У виконкомі організовано «круглі столи» щодо пошуку різних варіантів таких рішень. Це вже другий раунд після того, як в 2018 році самі депутати і АЕС відмовились від кардинального рішення цієї проблеми. Депутатської активності і на цей раз не спостерігається, є лише декілька окремих думок з оманливого минулого у парочки депутатів.

Наявні варіанти від вказаного обговорення доступні, є проекти рішень. Та це ніяк не свідчить про те, що інтелектуальна оснащеність ДП НАЕК «Енергоатом» і АЕС не зможе і їм свій варіант запропонувати. Наприклад, може заберуть це підприємство собі назад після того, як міський бюджет в його модернізацію вклав вже понад сто мільйонів гривень, адже є і така депутатська пропозиція, і борг міста до цієї Компанії буде суттєво меншим?

А поки що є погодження від ВП ЮУ АЕС на один з варіантів, який Вони не підтримали в квітні 2018р., потім був період, коли ніхто нічого не зміг запропонувати, було лише руйнівне безвладдя і ось тепер є їх згода на варіант 2018 року походження від КП ТВКГ та виконкому міської ради.

Але сьогодні на перше місце вийшов стан охорони здоров’я в Україні. Він всім відомий. Дуже розраховуємо, що нарешті нам буде надаватись потрібна допомога. А поки чим довше ми не «пустимо» в наше місто вірусну напасть, тим краще підготується Держава і ми від цього покращимо показники можливих втрат від цього вірусу в його проходженні через наше місто. Антивірусна війна триває і ми її бійці, кожен на своєму місті має виконувати своє завдання.

Люди у медичних масках - так часто зображують будь-який вірусний спалах.

Їх використовують в багатьох країнах світу, щоб уникнути зараження. Китай, де нині вирує новий коронавірус, - не виключення. Однак там маски ще носять для захисту від забрудненого повітря. Вірусологи скептично ставляться до їхньої ефективності проти вірусів, що циркулюють у повітрі. Проте, вони захищають від збудника, що передається через брудні руки до рота.

Хірургічні маски вперше з'явилися наприкінці XVIII століття. А широко їх почали застосовувати під час пандемії іспанського грипу в 1919 році. Тоді хвороба забрала понад 50 мільйонів життів.

§ Вчені: епідемія "Чорної смерті" прийшла до Європи з території сучасної Росії

§ Коронавірус: що відомо про спалах смертельного захворювання

§ Новий китайський вірус може заразити сотні людей по всьому світу

Доктор Девід Керрінгтон з Лондонського університету пояснив BBC News, що "звичайні хірургічні маски не захищають від вірусів чи бактерій, які переносяться повітрям", а саме таким шляхом "передаються більшість вірусів". Маски надто вільно фіксують на обличчі, вони не мають повітряного фільтра і залишають очі відкритими.

Але вони знижують ризик зараження вірусом через чхання або кашель та захищають від інфекції, що передається через брудні руки до рота. Дослідження 2016 року стверджує, що люди зазвичай торкаються обличчя близько 23 разів на годину.

Ще раз висловлю думку багатьох членів виконкому, посадовців та і мешканців міста. В рамках карантинних обмежень потрібна розумна достатність – баланс між загрозою захворіти від розповсюдження вірусу і зміцнення власної імунної системи.

  • Читайте більше на нашому Telegram-каналі. Приєднатися до нього можна ТУТ

В цих двох вимірах є – наші бюджетні, волонтерські та дії від державного постачання засобів індивідуального захисту, медичного обладнання, інших засобів протидії COVID-19 SARS-CoV-2 з однієї сторони та з іншої –спроможність не втрачати робочі місця, заробітки людей, надходження в бюджет, пенсії, пільги і субсидії, мати можливість поповнювати харчовий раціон людини в першу чергу плодо-овочевою, м’ясо-молочною, рибною та іншою свіжою продукцією, а також можливістю дещо з цього отримувати зі своїх огородніх ділянок, якщо нам їх «маршрути» не заборонять.

Все, що можливо в цих умовах місто робить. Одночасно чекаємо, що централізовано будуть потрібні всім людям поставки засобів індивідуального захисту в аптеки, будуть доступні джерела придбання засобів, медичної апаратури потрібні нашим лікарням, іншим службам міста, будуть прийняті інші централізовані додаткові рішення.

Доречи, в неділю нашу лікарню відвідали керівники з Миколаївської ОДА, вони передали для наших потреб 150 експрес тестів на коронавірус COVID-19. На рівні власної компетенції виконавчий комітет міської ради сьогодні прийме свої додаткові рішення, як про це повідомлялось напередодні. Ми знаємо, що робота по карантинній проблемі COVID-19 вивчається на державному рівні. Бо є питання –

Якщо родина втратить свої заробітки, інші джерела її фінансової підтримки, якщо ми будемо втрачати бюджетні надходження при підвищеному навантаженні на нього, то вірус нас подолає без особливих проблем. Будемо оптимістами і будьмо здорові!

Джерело: Міськвиконком Южноукраїнськ

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости