Криминал | Южноукраинск, 26 Июня, 2019

У суді почався перегляд вже вирішеної справи про змову «самоткалівців» на тендерах ЮУАЕС

Свежие новости: У суді почався перегляд вже вирішеної справи про змову «самоткалівців» на тендерах ЮУАЕС У суді почався перегляд вже вирішеної справи про змову «самоткалівців» на тендерах ЮУАЕС

Господарський суд Києва задовольнив заяву ПАТ «Уніс-Центр» про перегляд рішення Антимонопольного комітету щодо накладення на компанію штрафу за тендерну змову із ТОВ «Арстрейд». Про це свідчить рішення суду від 28 травня.

Йдеться про рішення АМКУ від грудня 2017 року, яким регулятор наклав по 399,99 тис. грн на компанії «Уніс-Центр» та «Арстрейд» за змову на тендерах Южно-Української АЕС.

В процесі доведення змови АМКУ використав матеріали, отримані від Національного антикорупційного бюро, яке проводить досудове розслідування у провадженні №32013110110000482 від 25 жовтня 2013 року щодо розтрати коштів службовими особами ВП «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК “Енергоатом”». Провадження було розпочате миколаївською поліцією, однак справа не просувалася, допоки у 2016 році її в опрацювання не взяло НАБУ.

У нагоді Комітету, зокрема, стали витяги з протоколів допиту підозрюваних та свідків у справі правоохоронців (детальніше читайте, будь ласка, у публікації «Кім і Самоткал: механіка розкрадання на АЕС»).

Доказова база розслідування антимонопольників виявилась ґрунтовною, тож у відповідь на судовий позов «Уніс-Центру» Комітет зумів захистити своє рішення у всіх трьох інстанціях.

23 квітня «Уніс-Центр» звернувся до суду із заявою про перегляд справи за нововиявленими обставинами.

Потребу у повторному розгляді спору в компанії пояснили «недопустимістю зібраних правоохоронцями у досудовому розслідуванні доказів», на яких було побудоване спірне рішення Комітету.

Власні припущення щодо недопустимості доказів заявник обґрунтував тим, що 22 березня цього року Суддя Солом’янського райсуду Києва ухвалив рішення про відвід детектива НАБУ В’ячеслава Халявку та прокурора САП Сергія Козачину від участі у досудовому розслідуванні згадуваного провадження НАБУ/САП. Халявку в ухвалі названо «упередженою особою» у часи «коли він був процесуальним керівником, або коли він є слідчим», а прокурору Козачині закинули «ігнорування дій, спрямованих на усунення упередженої особи», тобто, Халявки.

Так, заслухавши сторони, суд вирішив задовольнити заяву «Уніс-Центру» про перегляд рішення у справі. Водночас суд зауважив, що у позовній заяві компанія неправомірно вимагає скасувати спірне рішення АМКУ у повному обсязі – і за себе, і за «конкурента» по досліджуваних регулятором тендерах. Тож, суд задовольнив заяву у частині, що стосується безпосередньо «Уніс-Центру».

Нагадаємо, у 2012 році ТОВ «Арстрейд» було прописане на вулиці Олеся Гончара, 41 у Києві. Тут же юридично знаходилось ТОВ «Грімальді», засновниками якого були компанії «Фрілон менеджмент лімітед» (Англія) та «Келмос ентерпрайзес лімітед» (Кіпр), остання також була співзасновником «Арстрейду». У «Грімальді» працювала фіндиректором Світлана Костянецька, вона ж відома як вірна підлегла Едуарда Самоткала та відповідальна за фінанси у «ДАРА Груп».

Організацією діяльності та підбором працівників для «Уніс-Центру» неофіційно займався Дмитро Лисенко. Одна із учасників схеми розповідала, що: «Лисенко був для мене вищестоящим керівником, який у свою чергу був також підконтрольний Самоткалу».

Дмитро Лисенко проходить одним із підозрюваних у провадженні і саме він звернувся до суду із заявою про відвід прокурора Козачини та детектива Халявки.

Підозрюваними у справі, з-поміж інших, також проходять:

  • Екс-депутат Криворізької міськради, президент «ДАРА Груп» Едуард Самоткал, який підтримував групу своїми зв’язками (нині переховується від слідства)
  • Підприємець Дмитро Лисенко, якого називають головним організатором схеми (брат екс-заступника начальника управління СБУ у Миколаївській області і близький друг Артема Кіма) 
  • Син екс-очільника ЮУАЕС Віссаріона Кіма Артем Кім, якого підозрюють у пособництві в заволодінні групою осіб коштів Южно-Української АЕС і який на сьогодні перебуває під домашнім арештом.

Читайте также: У сына экс-директора ЮУ АЭС совместный бизнес с скандальным нардепом Ливиком

Подозреваемый в хищении бюджетных денег экс-гендиректор ЮУАЭС Виссарион Ким является помощником нардепа Ливика

Нардеп Ливик разбогател за годы депутатства в Раде более чем в 10 раз

 

Источник: НАШI ГРОШI

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты