Общество | Вознесенск, 26 Марта, 2021

Звільнення Вознесенська – як це було

Свежие новости: Звільнення Вознесенська – як це було

24 березня вознесенці відзначають день звільнення міста. Це особлива дата в нашій історії. Це не тільки визволення від окупантів, але й день пам'яті за загиблими у Другій світовій війні, день вшанування тих, хто мужньо відстояв нашу землю від ворогів. Ніколи не померкне мужність і героїзм людей, що захищали Вітчизну й відстояли мир в роки Другої Світової війни. Особливого значення цей історичний приклад набуває сьогодні, коли на території нашої держави ведуться бойові дії.

До 77-ї річниці звільнення м. Вознесенська від німецько-фашистських загарбників в краєзнавчому музеї підготовлено тематичну виставку фотоматеріалів, документів, реліквій часів Другої світової війни "Звільнення Вознесенська – як це було".

Місто звільняли воїни 37-ї Армії 3-го Українського фронту під командуванням генерал-полковника М. М. Шарохіна.

Штурм почався увечері 23 березня. Однією з перших форсувала Південний Буг поблизу Олександрівки, північніше Вознесенська, 58-а стрілецька дивізія полковника В. В. Русакова, 228-а стрілецька дивізія та інші частини 57-го корпусу (командир генерал-лейтенант Ф. О. Осташенко).

У визволенні міста брали також участь 82-й стрілецький корпус (командир генерал-лейтенант П. Г. Кузнецов) у складі 15-ї гвардійської стрілецької дивізії (командир генерал-майор М. П. Чирков), 28-ї гвардійської стрілецької дивізії (командир генерал-майор Г. І. Чурмаєв), 188-ї стрілецької дивізії (командир полковник В. Я. Даниленко); 10-а гвардійська військово-повітряна дивізія (командир генерал-майор М. Г. Микеладзе), 195-а стрілецька дивізія 6-го гвардійського стрілецького корпусу генерала Котова.

Під час визволення міста смертю хоробрих загинули генерал-майор О. М. Сучков, Герої Радянського Союзу капітан О. А. Осадчий, молодший лейтенант В. Х. Корнейко, молодший сержант К.К. Оленюк, сержант О. Г. Первухін, сотні інших бійців та офіцерів.

І лише удосвіта 24 березня 1944 року Вознесенськ звільнили від ворога. За виявлену мужність і хоробрість при форсуванні Південного Бугу та визволення Вознесенська 58-гвардійська дивізія нагороджена Орденом Червоного Прапора. 228-а стрілецька дивізія отримала почесне найменування "Вознесенська". 37-й Армії була винесена подяка Верховного Головнокомандування.

Українці завжди свято шанують воїнів-захисників Вітчизни. Метою таких заходів є, на основі матеріалів експозиції музею та створених тематичних виставок, виховувати та прищеплювати почуття гордості за український народ, шану й повагу до його внеску в перемогу над нацистськими загарбниками у роки Другої Світової війни.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты