Политика | 21 Июля, 2023

Зеленський просить відставки скандального глави Мінкульту, Ткаченко каже, що вже написав заяву

Свежие новости: Зеленський просить відставки скандального глави Мінкульту, Ткаченко каже, що вже написав заяву

Президент Володимир Зеленський закликав до відставки міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка через нераціональні витрати з державного бюджету на сферу культури. 

Про це він сказав у вечірньому зверненні до українців та представників влади.

Президент наголосив, що під час війни максимум державних ресурсів має йти на оборону. На реалізації всіх інших проектів голова держави попросив шукати кошти поза бюджетом.

— Отже, я запропонував голові уряду два кроки. Перший — знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз справді потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. А друге: попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України, —  заявив Володимир Зеленський.

В свою чергу, міністр Олександр Ткаченко заявив, що подав заяву на звільнення ще до звернення президента через так звану «хвилю непорозуміння», тому був дуже здивований словам Володимира Зеленського.

— Приніс сьогодні ввечері (20 липня, — прим.) прем’єру заяву про відставку, через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни. Лише потім здивувався заяві Президента щодо цього ж питання, — написав Олександр Ткаченко.

Міністр зазначив, що культура під час війни важлива, «бо це війна не тільки за території, а за людей». На його думку, і приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура — це щит ідентичності.

За що українці «хейтять» міністра культури?

Під «хвилю непорозуміння» Олександр Ткаченко має на увазі шквальну критику українського суспільства в його бік через недоцільність витрат мільйонів гривень з державного бюджету на сферу культури в тяжкий для країни час.

Однією з найскандальніших історій стала пропозиція Ткаченка виділити 573,9 мільйонів гривень на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду українського народу, яку підтримала Верховна Рада. Зокрема, рішення підтримав і голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. 

Окрім цього, в липні Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на заміну радянського герба на щиті монумента «Батьківщина-Мати». Вартість проєкту становитиме 28 мільйонів гривень. Щоправда, міністр заявив, що кошти надасть великий бізнес.

Останнє, за що соцмережі вибухнули критикою в бік Олександра Ткаченка, стало виділення 400 мільйонів гривень з держбюджету на створення фільмів та серіалів під час війни. Свою позицію він пояснив тим, що кіно знімали завжди, навіть за часів Великої світової війни, як це робили американці та британці, «і не лише за кошти меценатів».

— Коли заходить питання про виділення коштів на культуру, у мене такий когнітивний дисонанс. З одного боку, ми маємо захищати і промотувати українську культуру, а з іншого - не виділяти на це державні кошти. Не можна все зробити тільки за рахунок донорів, — сказав міністр.

Ситуацію прокоментував український актор Юрій Горбунов, на проект якого держава мала виділити 33 мільйони гривень. Він звернувся до українців і сказав, що це зовсім невеликі кошти, а серіал послугує підтримкою патріотичного настрою військових. 

— Ви знаєте, хто у топ-20 в українців на ютубі? «Інтерни» з Іваном Охлобистіним. Знаєте, хто це такий? Можливо, це відбувається тому, що українці не мають гідної альтернативи? Чи немає тих комедійних серіалів, які можна дивитися? Ми такі створюватимемо для того, щоб ми гідно конкурували з росіянами на культурному та інформаційному фронті, — пояснив потребу в коштах актор.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости