Происшествия | 8 Июня, 2023

Заява Генерального директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС

Свежие новости: Заява Генерального директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС Заява Генерального директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС

Рівень води в Каховському водосховищі впав на 2,8 метра до позначки 14,03 метра. Погодинні темпи втрат дещо сповільнилися — до п’яти-семи см/год, на відміну від вчорашніх показників 11 см/год.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

На Запорізькій АЕС (ЗАЕС) України ведуться роботи із забезпечення максимальної кількості охолоджувальної води в резерві на випадок, якщо вона більше не зможе отримати доступ до Каховського водосховища, яке продовжує падати після пошкодження її греблі нижче за течією на початку цього тижня, повідомив сьогодні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Він додав, що якщо рівень води впаде нижче 12,7 метрів, то Запорізька атомна електростанція більше не зможе перекачувати воду з резервуару на майданчик.

“ Рівень 12,7 метра може бути досягнутий протягом наступних двох днів”, — заявив Гроссі.

Незважаючи на те, що всі шість реакторів ЗАЕС знаходяться в режимі відключення, їм все ще потрібна вода, що охолоджує, для запобігання розплаву палива і можливого викиду радіоактивного матеріалу, сказав генеральний директор Гроссі.

Наразі на ЗАЕС постійно поповнюють свої запаси води — включаючи великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, а також менші ставки-охолоджувачі та прилеглі канали — шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є.

“Коли вони заповнені, цих джерел води буде достатньо, щоб забезпечити станцію водою, необхідною для охолодження шести реакторів, а також відпрацьованого палива протягом кількох місяців”, — переконує Гроссі.

Генеральний директор МАГАТЕ вирушить на ЗАЕС наступного тижня, щоб оцінити ситуацію там після пошкодження греблі та стежити за дотриманням основних принципів захисту ЗАЕС.

Нагадаємо, мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости