Общество | Николаев, 30 Марта, 2024

Як не позбутися своїх грошей та вберегтися від зловмисників: поліція закликає громадян бути пильними

Свежие новости: Як не позбутися своїх грошей та вберегтися від зловмисників: поліція закликає громадян бути пильними

Винахідливість злочинців не знає меж і нові способи позбавити людину її грошей чи майна виникають постійно. Зловмисники діють на вулиці, в мережі інтернет, по телефону і навіть приходять додому.

«Просяться в будинок»

Правоохоронці постійно застерігають громадян не вступати у будь-які контакти з незнайомцями, адже нерідко така розмова закінчується шахрайством чи крадіжкою. Тому будьте пильні, коли до вашої оселі просяться зайти невідомі під різними приводами: напитися води, перепеленати дитя, попросити харчів та одягу. Зазвичай, поки чуйні та добрі люди йдуть шукати щось для нібито знедолених, зловмисники вже починають господарювати у помешканні, беручи все, що має хоч якусь цінність.

«Псевдопрацівники соціальних служб»

Досить часто люди старшого віку можуть стати жертвами псевдосоціальних служб, які приходять додому, вводять в оману та вимагають гроші. Запам’ятайте, у кожного такого працівника має бути посвідчення, яке підтверджує те, що дана особа дійсно є соцпрацівником або, що це співробітник комунальних служб, який має право надавати послуги або ж запитувати мешканців рахунки чи показники лічильників.

«Зняття порчі»

Цей вид шахрайства розрахований виключно на уразливі категорії населення: літніх, хворих людей або дітей. Як правило, незнайомці, розуміючи, що людину зацікавила їхня інформація, починають тиснути на жертву, запевняючи, що їх рідні чи вони самі, невиліковно хворі і допомогти позбавитись недуги можна лише за допомогою нетрадиційних способів лікування. Зазвичай, налякані та вражені постраждалі готові зробити усе задля «зцілення», тож і йдуть на усі умови зловмисників, залишаючись у подальшому без грошей та цінностей.

Поліція звертається до мешканців регіону – будьте пильними та обережними під час спілкування із незнайомцями. Не повідомляйте їм свої особисті дані – банківські установи і державні служби володіють достатньою інформацією про вас і не будуть її випитувати. Купуючи товари в інтернеті, користуйтесь перевіреними сайтами, вивчайте відгуки, аналізуйте коментарі. Не поспішайте розлучатись із своїми грошима перевіряйте всю інформацію.

Велике прохання до молодого покоління – візьміть на себе частину турбот по забезпеченню безпеки літніх батьків, родичів. Частіше їм дзвоніть, відвідуйте, будьте в курсі всіх їхніх справ. Поясніть як небезпечно пускати в будинок сторонніх. Навчіть їх вимагати у представників влади, які прийшли до вас, документи, номери робочих телефонів, за якими бажано одразу передзвонити і дізнатися про мету візиту. Таке скрупульозне ставлення до відвідувачів, швидше за все, відлякає зловмисників.

Якщо раптом ви потрапили в незрозумілу для вас ситуацію, наприклад, в одну з описаних, негайно припиніть розмову з людиною, яка намагається ввести вас в оману. Не звертаючи уваги на її загрозливі висловлювання, по можливості одразу ж повідомте в поліцію. Адже розкриття подібних злочинів багато в чому залежить від своєчасного звернення.

Пам’ятайте – аби не потрапити на гачок шахраїв, завжди залишайтеся пильними. Якщо ви все ж таки стали жертвою злочину, терміново звертайтесь до найближчого відділу поліції або телефонуйте 102.

Джерело

Читайте також: Telegramm-канал "Мультличности" про скандальну вознесенську суддю Марину Ротар

Провалився договорняк скандальної вознесенської судді Ротар і афериста-схемщика Шевчука

Судовий скандал: виявлення конопель у будинку Вознесенської судді Марини Ротар

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости