Общество | Николаев, 16 Марта, 2018

Впровадження eHealth: Миколаїв до медичної реформи готовий

Свежие новости: Впровадження eHealth: Миколаїв до медичної реформи готовий Впровадження eHealth: Миколаїв до медичної реформи готовий

У рамках створення електронної системи охорони здоров’я eHealth, в українських містах продовжується впровадження системи управління пацієнтопотоком. Лідером за динамікою підключень до сервісу в центрах первинної медико-санітарної допомоги для дорослих наразі є Миколаїв. У 7-ми медичних закладах вже запущено систему «Поліклініка без черг». Лікарі первинної ланки міста готові заключати електронні декларації з пацієнтами.

Загалом у складі 7-ти медичних закладів міста, де наразі впроваджено систему, налічується 27 амбулаторій та підрозділів. Кількість зареєстрованих у системі лікарів – 243, пацієнтів – 28 828. З початку роботи IT-сервісу у всіх медичних закладах міста було здійснено 37 452 записи до спеціалістів (дані станом на 02.03.18). Отже, Миколаїв є найдинамічнішим містом України за темпами впровадження системи «Поліклініка без черг» та підготовки до реформи.

30 січня 2018 року набув сили Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування», який надає правову базу для реалізації реформ первинної ланки охорони здоров’я. Це спонукає керівників медичних закладів будь-якої форми власності більш активно впроваджувати медичні інформаційні системи (МІС).

«Впровадження системи – ефективний засіб покращення якості життя, і мешканців нашого міста не треба в цьому переконувати, – зазначає представник Миколаївської міської ради. - Досвід перших місяців роботи сервісу свідчить про те, що люди готові до інновацій. Впровадження таких систем створює нове обличчя державної системи охорони здоров'я».

Пацієнтам IT-сервіс надає можливість записатися до лікаря за допомогою персонального комп’ютера, смартфона або тачскрін-терміналу в разі, якщо він встановлений у лікарні. Це економить час відвідувачів та дозволяє медперсоналу працювати у більш комфортних умовах, що позитивно впливає на якість лікування.

«Треба розуміти, що система управління пацієнтопотоком - це не просто онлайн-запис до лікаря, - розповідає Головний лікар ЦПМСД №2 Дубінець Тамара Іванівна. - Для керівництва - це інструмент контролю за завантаженням конкретних лікарів та ефективного керування роботою всього медичного закладу».

Активність із впровадження IT-сервісу серед міст України зростає. «Поліклініка без черг» досить швидко адаптується до потреб будь-якого медичного закладу. За наявності необхідної інфраструктури та комп’ютерів, для запуску системи потрібно від одного до двох тижнів.

«Умови, в яких працюють різні медичні заклади, завжди мають певні особливості, які нам потрібно брати до уваги під час впровадження системи, – розповідає один з авторів проекту «Поліклініка без черг» Артур Верба. Отже робота завжди починається з інтенсивної комунікації з керівництвом і персоналом клініки. Система достатньо гнучка, щоб пристосуватися для будь-яких умов. Але швидкий результат неможливий без щирого бажання до співпраці усіх учасників процесу».

Нагадаємо, що на сьогодні система працює вже в 11 областях України: Київській, Одеській, Сумській, Волинській, Чернігівській, Черкаській, Миколаївській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Львівській.

Ініціаторами впровадження можуть стати представники місцевих органів влади, або керівництво окремих медичних закладів.

Довідка

«Поліклініка без черг» (newmedicine.com.ua) – система контролю та управління потоком пацієнтів.

Мета проекту – подолання застарілої організації пацієнтопотоку в державних поліклініках та медичних закладах. Рішення передбачає комплексне використання IT- інструментів: введення електронної черги у закладі, онлайн-запис на консультації та прийоми, логістична взаємодія лікарів, спеціалістів, діагностичних центрів та лабораторій між собою задля комфорту пацієнта.

Систему «Поліклініка без черг» побудовано на принципах відкритості. Модульна структура передбачає можливість подальшої модернізації та інтеграції системи з іншими системами, зокрема МІС (медичними інформаційними системами).

     На сьогодні вже близько 16 000 пацієнтів щомісяця користуються електронним сервісом «Поліклініка без черг», що у загальному підсумку дозволяє їм економити близько 20 років свого життя.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости