Общество | Вознесенск, 12 Июля, 2017

Вознесенськ. Ваше здоров'я - у Ваших руках!

Свежие новости: Вознесенськ. Ваше здоров'я - у Ваших руках!

Щорічно на території України реєструються випадки отруєнь грибами, причому з найбільшою частотою в серпні-жовтні. По тяжкості клінічного перебігу ці отруєння займають провідне місце серед всіх небактеріальних харчових отруєнь, а сама проблема лікування хворих з гострими отруєннями отруйними і умовно їстівними грибами залишається багато в чому невирішеною.

Часто до трагічних наслідків призводить пізнє звернення постраждалих.

Найбільш важкі отруєння з розвитком поліорганної недостатності відзначаються при вживанні блідої поганки, сатанинського гриба, помилкових опеньків і мухоморів.

Вживання в їжу без спеціальної обробки умовно їстівних грибів типу груздів, може викликати симптоми гострого гастроентериту, а сморжів і зморшків, що містять гальвелову кислоту, - гострого гемолізу.

Крім цього, небезпека для людини можуть представляти і їстівні гриби, виростають поблизу промислових об'єктів, хімічних комбінатів, автомобільних трас, де має місце викид токсичних речовин в атмосферу, воду. У цих умовах гриби накопичують у високих концентраціях ртуть, свинець, кадмій.

Несприятлива екологія і погодні умови цього року привели до появи грибів-мутантів з токсичними для людини властивостями. Бліда поганка втратила свої характерні ознаки, в яких не можуть розібратися навіть досвідчені грибники.

Яка клінічна картина при отруєнні грибами?

Зазвичай через кілька годин після вживання в їжу отруйних грибів з'являються болі в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість, головний біль, запаморочення.

Після отруєння блідою поганкою з другого дня нерідко відзначається підвищення температури тіла, збільшення і хворобливість печінки, жовтяниця, тахікардія, гіпотонія. Летальні результати наступають зазвичай внаслідок гострої дистрофії печінки.

При отруєнні мухоморами, крім перерахованих вище симптомів, в результаті дії атропіноподібних алкалоїдів, можуть бути галюцинації, судоми, а внаслідок ефектів мускарину - спазми гладкої мускулатури, гіперсекреція слинних і бронхіальних залоз.

Велику групу становлять хворі з отруєннями грибами з явищами токсичної полінейропатії. Клінічно це - скарги на слабкість, набряклість дистальних відділів кінцівок і гіперестезією по типу «рукавичок» і «шкарпеток», з вираженим больовим синдромом.

Що потрібно знати, якщо отруєння грибами сталося!

При появі вищеперелічених симптомів і до виклику медичної допомоги потрібно, перш за все, постаратися вивести отруйні речовини з організму. Для цього необхідно промити шлунок і спорожнити кишечник.

При отруєннях грибами слід уникати всього, що може посилити кровообіг. Не можна поїти потерпілого коньяком, спиртом або горілкою. Алкоголь негайно розширить судини і тільки прискорить всмоктування грибних отрут.

Всі хворі з підозрою на отруєння грибами! повинні бути госпіталізовані до лікувального закладу і чим раніше, тим краще для хворого. У разі якщо серед осіб, які вживали гриби, з'явився один хворий з клінічними ознаками отруєння грибами, госпіталізації підлягають всі особи, які вживали гриби, навіть якщо на момент прибуття медичних працівників немає клінічних ознак отруєння.

Незважаючи на те, що медичні працівники постійно через засоби масової інформації попереджають Вас про небезпеку - збір грибів триває.

В.А. Ціома,

завідувач відділенням анестезіології та

інтенсивної терапії КУ «Вознесенська ЦРЛ»

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты