Общество | Вознесенск, 4 Апреля, 2018

Вознесенськ. Круглий стіл з питань запобігання та протидії домашньому насильству та дискримінації за ознакою статі

Свежие новости: Вознесенськ. Круглий стіл з питань запобігання та протидії домашньому насильству та дискримінації за ознакою статі

З метою належної реалізації Законів України «Про безоплатну правову допомогу», «Про запобігання та протидію домашньому насильству» Вознесенським МЦ з НБВПД 27 березня 2018 року організовано робочу зустріч з представниками органів та установ м. Вознесенська та району, на які Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» покладаються функції зі здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, де також були присутні представники структурних підрозділів Вознесенського МЦ з НБВПД (Бюро правової допомоги) та інших державних установ.

До участі у заході долучились  Вознесенський відділ ГУНП в Миколаївській обл., Вознесенський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вознесенський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вознесенський МРЦЗ, КУ «ЦРЛ м. Вознесенськ», УСЗН Вознесенської міської ради, УСЗН Вознесенської райдержадміністрації, Управління освіти Вознесенської міської ради, Служба у справах дітей.

За «круглим столом» обговорювались актуальні питання виконання місцевим центром функцій щодо надання безоплатної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та повноваження державних структур, установ та організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства в сім’ї.

На початку зустрічі Директор Вознесенського МЦ НБВПД Сторчак С.О. розповів про роботу та функції центру, про принципи надання безоплатної правової допомоги та категорії осіб, які можуть отримати послуги адвоката за рахунок держави. Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Вознесенського МЦ НБВПД Гнатюк П.О. надав роз’яснення стосовно Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про безоплатну правову допомогу»; оголосив примірний перелік документів, які могли б підтвердити належність особи, яка зазнала домашнього насильства або насильства за ознакою статі, до суб’єктів права на безоплатну правову допомогу; розповів про дії адвоката при наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Заступник начальника СПД Вознесенського відділу ГУНП в Миколаївській області майор поліції Палій О.М. розповів про повноваження органів поліції стосовно надання допомоги постраждалим від домашнього насильства у будь-якій формі та про заходи запобігання домашньому насильству. Також зазначено тісну співпрацю з закладами охорони здоров’я, департаментами соціального захисту, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та соціальними службами. Наголошено, що буде створено Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

В свою чергу управління соціального захисту населення міста та району забезпечують реалізацію заходів із запобігання та протидії насильству в сім’ї та ефективну взаємодію усіх суб’єктів, які реалізують такі заходи. Надають у межах повноважень сім’ям та окремим громадянам методичну допомогу з питань запобігання насильству в сім’ї та забезпечують організацію діяльності спеціалізованих установ для запобігання домашньому насильству в сім’ї. Наголошено, що працює Комісія з питань вирішення проблем осіб, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та визначено кандидата від Вознесенського МЦ НБВПД для участі у засіданнях зазначеної комісії.

Служба у справах дітей є координатором заходів щодо захисту дітей від жорстокого поводження або загрози його вчинення; веде облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах; представляють інтереси дітей в різних установах.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді приймають інформацію про випадки вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення; забезпечують надання особам, які постраждали від насильства в сім’ї, психологічної, соціально-педагогічної, соціально-економічної, інформаційної та юридичної допомоги.

Під час діалогу представники установ та організацій обговорили спеціальні заходи з попередження насильства у сім’ї. Відповідно до положень Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» попередження насильства в сім’ї – система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім’ї, припинення насильства в сім’ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім’ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім’ї. До спеціальних заходів попередження насильства в сім’ї відносяться: офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї (ст.10); взяття на профілактичний облік та зняття з профілактичного обліку членів сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї (ст.12); захисний припис (ст.13).

По закінченні заходу представниками установ та організацій досягнуто домовленості  про співпрацю стосовно заходів запобігання та протидії домашньому насильству та дискримінації за ознакою статі. Також працівниками Вознесенського МЦ НБВПД надано буклети та плакати з роз’ясненнями стосовно обговореної теми і візитівки з контактними даними центру.

ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКІ ТЕЛЕФОНИ

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Телефон всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103

Дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України на цей номер – безкоштовні, з мобільних телефонів – за тарифами оператора зв’язку.

Контакти місцевих центрів надання безоплатної правової допомоги та бюро (адреси та контактні телефони) - на сайті //legalaid.gov.ua/ua/local-centres.

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації

0 800 500 335 та 116 123 (з мобільниого)

Цілодобово. Анонімно. Конфіденційно. Безкоштовно.

Вознесенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Вознесенськ, вул. Київська, 26А (05134) 3-25-14; (098) 625-31-31; e-mail: [email protected]

 

Источник: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты