Культура | Вознесенск, 16 Января, 2021

Вознесенcьк. Віддай старовинні речі до музею

Свежие новости: Вознесенcьк. Віддай старовинні речі до музею

Багато хто з нас зберігає вдома на горищі чи у підвалі старі речі, які належали ще бабусі чи діду. Ними вже давно ніхто не користується. Іноді, ми такі речі просто викидаємо на сміття. Ми не замислюємось над тим, що ці речі можуть мати певне історичне значення для громади. Тим часом нам слід розповідати дітям, як ми жили 10, 20, 50 і більше років тому на конкретних прикладах.

Старі, здавалось би, непотрібні речі можуть послужити експонатами у Вознесенському краєзнавчому музеї. І це не лише предмети побуту, грошові знаки чи старовинна зброя. Звичайна ялинкова іграшка також може розповісти прийдешнім поколінням про наш час, або про часи, коли жили наші батьки, дідусі й бабусі.

Окремо скажемо про фотографії. Часто звичайні сімейні фотографії випадково фіксують вигляд «старого» Вознесенська. В домашніх колекціях є фотографії з підприємств чи організацій, де працювали їх власники. Вони також мають неабияку історичну цінність для громади. Навіть зовнішній вигляд людей, зображених на старих фото, несе в собі історичну цінність.

Документи мають особливу історичну цінність. Кожен диплом, атестат, грамота чи свідоцтво можуть розповісти прийдешнім поколінням про нас, наше життя, наш побут, роботу, перемоги і невдачі.

Уваги заслуговують речі, документи (свідоцтва, акти, векселі, купчі, карти, плани місцевості, ікони, документи на право володіння майном, землею, спадщиною, отримання «вольної» або купчі «кріпосних»), фотографії, інші предмети старовини, з якими пов’язані певні історичні події. Саме вони зберігають в собі частинки історичного ланцюжка і складені до купи відтворюють історичні події. Нажаль в музеї представлена дуже обмежена кількість експонатів, які датовані до 1940 року.
Особливо цінними для музею є історичні документи, предмети побуту, одяг, зразки зброї, фотографії періодів українського козацтва 17-18 століття та Бузького козацтва (початок 19 століття).

Не менш важливими для збереження історичної пам’яті про Вознесенщину є старі фото із сімейних альбомів з видами міста, речі, предмети, які представляють історичну цінність про життя та побут людей: грамоти, свідоцтва про народження, дипломи видані місцевими закладами освіти, документи стосовно церковного життя (фото, ікони, грамоти, акти на землю) періоду кінця 19 ст. – початку 20 ст. до 1917 року.

З періодики української революції 1917-1921 рр. цікавими є документи про участь в політичних партіях, громадських організаціях, посвідчення службовців, особисті речі.

Ми закликаємо кожного вознесенця! Не поспішайте викидати старі речі на смітник. Покажіть їх спочатку працівникам нашого краєзнавчого музею. Кожен переданий експонат гарантовано збережеться для відвідувачів. Спеціалісти закладу педантично обліковують кожну річ, кожну фотографію, кожен документ. Вони з обережністю, помноженою на професійність музейної справи та любов до Вознесенська, оберігають кожен експонат. Тому все, що було і буде передано до музею від населення, використовуватиметься для демонстрації відвідувачам віх нашої спільної історії.
З приводу передачі старовини до музею можна звертатися безпосередньо до директорки закладу - Городньої Тетяни Анатоліївни за номером телефону +38 0985670359. Також можна завітати до закладу за адресою: вул. Соборності, 39. Режим роботи музею: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Зверніть увагу, що до 24 січня 2021 року музей не приймає відвідувачів у зв’язку з карантинними обмеженнями.

На прикріплених нижче фото представлено приблизно те, що може розширити знання про історію Вознесенщини. Це лише деякі приклади експонатів, які знаходяться в музеї і демонструються відвідувачам. Але ця колекція потребує розширення.

Саме ми формуємо історію, і саме нам про неї розповідати прийдешнім поколінням – нашим дітям і онукам.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты