Общество | Вознесенск, 16 Сентября, 2020

Віталій Луков: «Надання якісних медичних послуг - стратегічна ціль»

Свежие новости: Віталій Луков: «Надання якісних медичних послуг - стратегічна ціль»

Віталій Луков: «Надання якісних медичних послуг - стратегічна ціль»

Віталію Дмитровичу, питання медичного обслуговування населення у зв’язку із реформою медичної галузі та пандемією на коронавірус чи не найбільш гарячі зараз на всіх рівнях. Хвилюють вони і вознесенців. Тож яким чином медична реформа відобразилася на закладах охорони здоров’я в нашій громаді?
Реформа передбачає, в першу чергу, зміни до принципів надання медичних послуг. Якраз у цьому напрямку місто було найбільш готовим, бо впровадження основ сімейної медицини міська влада спільно із медиками почала задовго до її офіційного старту. В громаді чітко розподілені повноваження закладів охорони здоров’я за рівнями, визначеними державою: екстреної допомоги, первинного і вторинного рівнів. Екстрену допомогу представляє станція, яку в народі називають «швидкою» медичною допомогою (до речі, це обласний заклад, місто його не фінансує і не має впливу на його роботу, хоча в 2019 році були виділені кошти з міського бюджету на облаштування вікон і дверей для відділення екстреної допомоги – 111719 грн.), первинний рівень – Центр первинної медико – санітарної допомоги, вторинний рівень – багатопрофільна лікарня.
Крім того, змінилися підходи до фінансово-господарської діяльності, що є одним із елементів, я б сказав, найвирішальніших елементів надання якісних медичних послуг. І фраза «гроші ходять за пацієнтом» якраз і відображає у повній мірі один із принципів надання якісних послуг на сьогоднішній день. Тож для того, щоб його запустити у повному обсязі, відпрацьовані на рівні міської ради організаційні питання – лікарні отримали статус комунальних некомерційних підприємств: Центр первинної медико-санітарної допомоги – в 2017 році (рішення міської ради від 22.12.2017 № 11), багатопрофільна лікарня – в 2018 році (рішення міської ради від 23.03.2018 № 10). А обидва названі комунальні підприємства, які є в громаді, провели значну роботу щодо того, щоб отримати відповідні документи, дозволи і зареєструватися в Національній службі здоров’я України (НСЗУ). Реєстрація в цій службі якраз і дозволяє отримувати фінансування за конкретно надані послуги. Центр первинної медико-санітарної допомоги почав отримувати фінансування від НСЗУ – з 01.10.2018 р., багатопрофільна лікарня – з 01.04.2020 року.
Ми доклали спільно з багатопрофільною лікарнею чимало зусиль до того, щоб госпітальний округ був саме у Вознесенську. Таким чином міська влада має можливість забезпечити гарантовані медичні послуги вторинного рівня. Ми вже бачимо усі незручності в роботі санітарно-епідеміологічної служби, яка розподілена за Южноукраїнськом, для наших мешканців, у більшості - для бюджетних працівників. Тож округ у Вознесенську - це перемога.
Увесь цей час міська влада спільно з колективами лікарень максимально створювала умови. В деяких випадках ми йшли на умови співфінансування, бо розуміли, що в першу чергу, більшість витрат треба направити не на дороги, хоча й вони потрібні, а саме на якісне поліпшення умов в лікарнях, бо від цього залежало, чи буде місто мати госпітальний округ. Я особисто, усі зацікавлені спеціалісти вишукували ефективні проекти і додаткові джерела фінансування. Ось тут згодилися усі напрацювання співпраці з різними організаціями - як з державними установами, так і громадськими, як з українськими, так і європейськими.
Округ - це перспективи розвитку, це постійна практика, це можливість своєчасно отримати медичні послуги, це зручно для мешканців громади, це свого роду незалежність. А першим позитивом того, що громада має статус госпітального округу, буде «Велике будівництво» щодо капітального ремонту і облаштування приймального відділення на суму майже в 6 млн. В області буде відремонтовано 6 таких відділень. Ремонт буде проводитися Управлінням капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації в межах цього року.

Більш конкретно, які зміни відбулися на рівні первинної допомоги, в багатопрофільній лікарні? Люди скаржаться на те, що в поліклініці без направлення сімейного лікаря їх не приймають, що вони більше витрачають часу на те, щоб попасти до лікаря із певною спеціалізацією на прийом.
Нам треба звикнути до того, що Центр первинної медико-санітарної допомоги і багатопрофільна лікарня - це різні самостійні юридичні підприємства, які мають окремих керівників, рахунки в казначействі, окремо здійснюють фінансово-господарську діяльність. А принципи реформи полягають у тому, щоб усі медичні послуги для конкретної людини починалися із сімейного лікаря і координувалися ним. І саме він визначає, чи потребує людина допомоги лікаря вузької спеціалізації. І саме він видає направлення до лікарні вторинного рівня. Таким чином державні кошти і прив’язуються до пацієнта. Тож, користуючись нагодою, прошу вознесенців із розумінням ставитися до того, що прийом лікарями вузьких спеціальностей відбувається за направленням сімейного лікаря – такий принцип оплати за надану послугу. А заробітна плата сімейних лікарів, як ви знаєте, залежить від кількості підписаних договорів.

Але ж якість послуг залежить не тільки від матеріальних умов.
Так, тут я з Вами згідний. Питання кадрового забезпечення є, хоча і в певній мірі вирішуються. І хочу зазначити, що ситуація з кадрами в обох закладах є дещо схожою. По перше, в обох закладах відпрацьована система роботи інтернів. Що це дає? Перебуваючи на практиці чи на інтернатурі, молоді медики розуміють, чи їх підтримують. В чому ця підтримка? В житлі. Є така можливість у міської влади надавати житло в гуртожитках, в значно меншій кількості - «службові» квартири. В отриманні досвіду. Спрацювала наша політика щодо розміщення госпітального округу саме в місті Вознесенську, оскільки працюючи у багатопрофільній лікарні у молоді є можливість сформувати медичний досвід і практику, що є дуже цінним в медичній сфері. В сучасності. Медичні працівники наших лікарень активні у пошуку новітніх технологій, впровадженні механізмів зворотного зв’язку з пацієнтами, реалізації проєктів, що безумовно надає лікарням сучасного подиху.
І тут я знову повернуся до механізмів реформи медичної галузі. Сподіваюся, що саме гідна оцінка праці та якісні умови повернуть професіоналів у галузь. Перша частина – в більшості за державою, а створення якісних умов – за органами місцевого самоврядування. А я, як міський голова, завжди готовий підтримати трудові колективи в їх ініціативах.

Громада бачить, як лікарні змінюють свій вигляд. Разом з тим, коли завершиться ремонт амбулаторії по вул. Короленка, 5? І коли стануть кращими умови в терапевтичному відділенні?
З урахуванням процесів реформи, яка почалася саме із сімейної медицини, відбувається удосконалення умов в амбулаторіях. Вже створені якісні умови в амбулаторії №2, а зараз повним ходом йде ремонт амбулаторії № 1 по вул. Короленка, 5. Загальна вартість робіт за проєктом 7 млн. 666 тис. грн., після проведеного тендеру - 7 млн. 019 тис.грн. Станом на сьогодні розірвано договір із першим підрядником і оголошено повторний тендер. Ситуація непроста. Якщо держава в рамках коштів по «зоні ризику» профінансує цей об’єкт, то роботи мають бути виконані до кінця поточного року. Якщо ні, то об’єкт стане перехідним на 2021 рік. Але я особисто, усі зацікавлені фахівці прикладаємо максимум зусиль для того, щоб завершити ремонт до кінця поточного року. Задля цього здійснено чимало кроків.
В 2020 році передбачено і роботи щодо ремонту покрівлі, заміни вікон і дверей на загальну суму 1 584,608 тис. грн. Роботи щодо заміни вікон і дверей виконані, залишився ремонт покрівлі. Розумію, що мешканцям центра міста не зовсім зручно добиратися до сімейних лікарів, але інакше ніяк, бо ремонт передбачає великий обсяг робіт одночасно в багатьох приміщеннях.
В багатопрофільній лікарні перелік виконаних робіт дуже широкий. Усі, хто користується послугами нашої лікарні є свідками того, як змінюються приміщення ззовні та всередині. Це ремонти покрівлі поліклініки, покрівлі педіатричного відділення, моргу, санітарних кімнат неврологічного, хірургічного відділень та поліклініки, стоматологічного відділення, асфальтобетонного покриття, системи опалення поліклініки, системи опалення будівлі педіатричного відділення, системи вентиляції поліклініки, протирадіаційного укриття, покрівлі інфекційного відділення, відновлення ліфту у дитячому відділенні. При цьому ведеться активна робота щодо залучення коштів не тільки із місцевого бюджету, а з різних джерел.
Крім того, вважаю унікальними проєкти, ініційовані мною та реалізовані на принципах паритетності з громадськими організаціями, які чи не єдині в Україні за своїм змістом і суттю. Я веду мову про ремонти дитячого приймального відділення, пологового відділення, коли громадою було зібрано майже по 1 млн. грн. на ремонт кожного з них. Значним досягненням є і співпраця із європейцями. В сфері медицини – це реалізація проєкту «Зниження рівня енергоспоживання в будівлях лікарні» за умови співфінансування із місцевого бюджету суми у 167 395 євро від загальної у 802 853 євро. Проєкт став перспективним об’єктом не тільки для лікарні, а і підтримкою для міської ради загалом завдяки залученій сумі.
На сьогодні вже ведуться роботи на І та ІІІ поверсі дитячої лікарні, де будуть розташовані 2 педіатричних відділення. Що треба, щоб повернути терапевтичне відділення у відремонтовані приміщення будівлі дитячої лікарні швидше? Кошти. Кошти, які мали б бути передбачені та які не надійшли до бюджету через оголошений карантин. Недовиконання дохідної частини міського бюджету станом на 01.09.2020 року становить 10 847 129 грн. І хоча ми пішли на непопулярні кроки: працівники бюджетних установ отримали за 1 місяць 2/3 від зарплати, а усі працівники виконавчих органів міської ради пішли у відпустку без збереження зарплати на 10 днів, ситуацію ми не вирівняли. Але з упевненістю можу сказати, що питання на контролі і воно однозначно буде вирішене. Більш того, вже є домовленість зі спонсорами, що взимку розпочнемо ремонт саме терапевтичного відділення.
 
Чи маємо сучасне обладнання в багатопрофільній лікарні? Як отримати послугу обстеження на томографі лікарні?
Так, в останні роки йдуть активні закупівлі. При цьому лікарні вже давно першими запровадили політику міської влади – усі закупівлі йдуть через процедуру тендера для економії коштів. В результаті маємо можливість закупляти додатково потрібне обладнання чи матеріали.
Наведу окремі приклади того, яке обладнання в більшій мірі для багатопрофільної лікарні за рахунок коштів із різних джерел (і знову ж таки іноді на умовах співфінансування) було закуплене. Зазначу, що тільки за останні 3 роки лікарня закупила та отримала обладнання майже на 47 млн. грн.
Це таке сучасне обладнання як: фетальний монітор, лампа фототерапевтична для новонароджених , лабораторне обладнання, спецавтотранспорт, комп'ютерний томограф Optima CN 520, рентген апарат, ангіограф, апарати ШВЛ, відео ендоскопічне обладнання,УЗД- апарати.
А ще – електрокардіографи, монітори пацієнта, відсмоктувачі, дефібрилятори, камери ультрафіолетові, пульсоксиметри, стерилізатори, кисневі концентратори та кріоциліндри для зберігання кисню, інше обладнання, яке менш вартісне. Ще раз підкреслю, на облаштування лікарень сучасним обладнанням витрачено не один десяток мільйонів гривень.
Щоб пройти обстеження на томографі безкоштовно треба мати електронне направлення від лікуючого лікаря. За бажанням хворого без електронного направлення це можливо на платній основі.
 
Які програми діють на території нашої громади з метою підтримки мешканців, що потребують коштів на лікування, і як вони фінансуються?
Маємо декілька програм і напрямків. Під державну програму «Доступні ліки» підпадають хворі на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і бронхіальну астму. Реалізується постанова КМУ 1301 та 1303 – забезпечення калоприймачами, сечоприймачами, підгузками. Затверджені та діють міські програми «Охорона здоров’я» і «Турбота».
А в цифрах, наприклад, це виглядає так. За рахунок державних і міських коштів використано на забезпечення інсуліновими препаратами в 2019 році - 3 006 140 грн., в 2020 – 1 689 531 грн. За зубопротезування пільгового контингенту населення сплачено в 2019 році суму в 25 650 грн., у 2020 році – 11 638 грн. Для сплати за пільгові рецепти за кошти міського бюджету використано в 2019 році 789 704 грн., в 2020 році -747 344 грн.
Крім того зазначу, що підтримка хворих здійснюються міською радою в рамках цільової програми «Турбота», за якою рішенням виконавчого комітету надається матеріальна допомога мешканцям громади на лікування. Так, в 2019 році це була сума у 484 500 грн.(246 осіб), в 2020 році - в 390 500 грн.(209 осіб).
 
І на завершення. Яка ситуація із захворюваністю на ковід? Чи достатньо тестів?
Станом на 15 вересня 2020 року маємо 67 підтверджених випадків, контактних осіб, які знаходяться вдома на самоізоляції - 154, хворих на пневмонію, які перебувають на амбулаторному лікуванні - 40, встановлено електронний сервіс «Дій вдома» - 130 особам, 2 особи померли, 6 осіб одужало. А з початку карантину в місті 113 підтверджених випадків.
На сьогоднішній день багатопрофільна лікарня, як лікарня другої хвилі, приймає до інфекційного відділення хворих із підозрою на ковід, а після встановлення діагнозу переводить їх або на амбулаторне лікування, або на стаціонар першої лінії (Миколаїв, Первомайськ). Хоча тенденція показує, що з такими темпами приросту ми перейдемо на активну роботу саме нашої лікарні як лікарні другої хвилі.
Крім того, як ви знаєте, за рішенням медико - біологічного штабу були закриті на карантин гімназія,7 клас ЗОШ № 8. Штаб кожного дня моніторить ситуацію, тож інші обмеження можуть виникнути в будь-який момент.
Тести ПЛР на виділення РНК – вірусу проводяться для хворих на пневмонію, хворих з підозрою на ковід, хворих імуносупресії. Для контактних осіб проводиться імуноферментний аналіз ІФА( імуноглобулін М). За інформацією головного лікаря ЦПМСД був невеликий збій у придбанні тестів, оскільки стояли в черзі на їх отримання на Київській фабриці. Станом на вечір 15-го вересня тести надійшли.
Вкотре звертаюся до земляків. Шановні, давайте усі разом будемо відповідальними. Знаю, що значна частина мешканців нашої громади зовсім не вірить в те, що є реальна загроза життю і здоров’ю від коронавіруса. Але статистика захворюваності говорить про інше. Ми самі собі погіршуємо ситуацію. Результат цієї невіри і відповідної поведінки буде для усіх однаковим - «червона» зона і жорсткі обмеження. Якщо ви хочете працювати, а ваші діти мали змогу перебувати в навчальних закладах, давайте разом дотримуватися правил - маски і безпечна соціальна дистанція, використання деззасобів - це той перелік, який визначено на рівні усього світу для боротьби з цією заразою.
 
Які плани має міська влада і Ви особисто для покращення умов у сфері охорони здоров’я?
Плани щодо розвитку підприємств охорони здоров’я відображені в Стратегічному плані розвитку громади на 2019-2026 роки. Це – створення умов для надання якісних медичних послуг. З командою медичних працівників ми це вбачаємо у реалізації таких великих об’єктів як:
завершення ремонту педіатричного відділення;
заміна асфальтобетонного покриття перед поліклінікою (майже 2 тис.кв.м) з благоустроєм території;
ремонт інфекційного відділення;
ремонт хірургічного відділення з операційним блоком;
внутрішній ремонт поліклініки;
будівництво амбулаторії № 3 на північному мікрорайоні.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости