Общество | Снигиревка, 9 Августа, 2017

Відродження традицій: у Снігурівці відбудеться Свято врожаю

Свежие новости: Відродження традицій: у Снігурівці відбудеться Свято врожаю

Вперше за тривалий відрізок часу в Снігурівці відбудеться всіма улюблене Свято врожаю. Цього року представники районної влади, а також ряд сільськогосподарських підприємств району об’єднали зусилля задля проведення свята, присвяченого жнивам і головне — хліборобам району, які день і ніч прикладають зусилля для процвітання та розвитку Снігурівщини. Завдяки підтримці багатьох господарств району, жителі Снігурівщини матимуть змогу насолодитися концертом відомої групи «Фрістайл».

Голова Снігурівської районної державної адміністрації Інна Бойко зазначила що це свято завжди об’єднувало навколо себе дуже багато людей, адже проходило воно відразу після закінчення жнив і жителі району, більшість яких працює в сільському господарстві, потребували гарного духовного відпочинку. Приблизно 10 років тому традицію забули і от тепер Снігурівщина знову відзначатиме свято врожаю.

Років 10 тому, коли сільському господарству приділялося більше уваги, не було такого принципу, що сільське господарство – це бізнес, адже сільське господарство – це той, хто годує район, тоді завжди проводилося свято врожаю. Вшановували кращих комбайнерів, кращих трактористів, краще сільське господарство, але, на жаль, все це з роками забулося. В цьому ж році ми вирішили зібрати найбільш провідних сільськогосподарських виробників в районі та запропонували їм відродити цю забуту славу. Працівники сільського господарства – це ті люди, які сьогодні тримають район, платять податки і ті люди, які родом зі Снігурівки погодилися зробити свято врожаю, — розповіла Бойко.

В добрих традиціях, як і раніше, на святі відзначатимуть хліборобів в різних «номінаціях». А саме, наймолодшого та найстаршого комбайнера та керівників сільськогосподарських підприємств.

На святі традиційно будуть нагороджені найстарший комбайнер, найстарший керівник господарства, а також наймолодший керівник та комбайнер в районі. Також є у нас трудова династія, яка заслуговує окремої уваги та пошани, — відзначила голова району.

Варто відзначити, що з декілька десятків господарств взяли участь в організації свята, надали фінансову та іншу необхідну допомогу. Втім, були і такі підприємства, які не захотіли внести свій вклад у свято всього району.

Я вдячна всім сільгоспвиробникам, але найбільше мене вразило те, що більш відгукнулися аграрії родом зі Снігурівки. Також окремо дякуємо депутату облради Кормишкіну Юрію Анатолійовичу, він заплатив за всі свої гектари на 100%. Великі агрохолдінги, на жаль, не пішли на це. «Агроділо» не пішло, яке вирощує цукровий буряк, агрофірма «Родничок» також не пішла, але у них будується завод, можна зрозуміти їх. «Нібулон» також відмовив району. Втім більшість аграріїв відгукнулися на цю справу. Мабуть вони розуміють, що для людей сьогодні важлива не тільки фінансова складова, але і духовний відпочинок, — сказала Інна Володимирівна.

Начальник відділу агропромислового комплексу Снігурівської РДА Наталя Суслєганова підкреслила, що цього року Снігурівщина показала найвищу урожайність зернових культур серед районів області, тому сільськогосподарські підприємства заслуговують на те, щоб в честь справи всього їхнього життя в району відбулися святкування.

Згідно даних департаменту агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації, середня урожайність ранніх зернових в області склала 32,2 ц/га, що дало можливість отримати 2 мільйони 350 тисяч тонн зерна нового врожаю. При тому, показник середнього урожаю на Снігурівщині склав 39,4 ц/га, а загальний урожай – більше 200 тисяч тонн зерна, що являється максимумом серед всіх районів області.

Крім того, в райдержадміністрації підкреслили вагомий внесок аграріїв не тільки в сільськогосподарське виробництво, але й значну допомогу соціальним об’єктам та звичайним мешканцям Снігурівщини. Так, наприклад, ФГ «Нива» власними силами побудувало в селі Олександрівка нову церкву, багато інших підприємств відновлюють зрошувальні системи.

Також аграрії зазначають, що багато їх працівників руйнує той міф, що абсолютно вся молодь намагається виїхати з села та працювати в місті. Забігаючи наперед нам вдалося вияснити, що в ФГ «Гармонія» працює наймолодший тракторист-машиніст в районі – Дмитро Козлюк (23 роки). 3 15 травня 2014 року по 21 травня 2015 року Дмитро проходив військову службу за мобілізацією в зоні АТО, під час якої проявив себе мужнім бійцем.

Але є в районі і такі хлібороби, чий робочий стаж становить 47 років! Це Заслужений працівник сільського господарства України, директор ПОСП «Свобода» Степан Гошва. Також комбайнер ПОСП ім. Суворова Василь Примачук має трудовий стаж в сільському господарстві – 39 років.

Як вже зазначалося, на Снігурівщині є трудова династія, коли діти йдуть по стопах батьків. Наприклад, в ПОСП «Веселий Кут-3» працює майже вся родина Юхименко: батько Дмитро Васильович та його сини – Євген та Андрій.

В районному відділі АПК підкреслили, що посприяти в проведенні свята погодилися більше 30 підприємств – група компаній «ПАЕК», ген. дир. Юрій Кормишкін, ПСП «Зоря», кер. Юрій Мацюта; ПОСП ім. Суворова, кер. Петро Кугляр; ПОСП «Куйбишівське», кер. Ігор Літвінов; ПОСП «Свобода», кер. Степан Гошва; ПОСП «Веселий Кут-3», кер. Володимир та Олександр Бренюки; підприємство «Південне», кер. Юрій Котик; ТОВ «Райз-Південь», кер. Олег Осінній; ТОВ «Світ Агро», кер. Юрій Мороз; ТОВ «Пономар», кер. Василь Гальович; ТОВ науково-виробниче підприємство «Авангард», кер. Валентин Кертичак; ТОВ «Нік ЮТАС», кер. Олена Донченко; ТОВ «Агро ЮТАС», кер. Валентин Кертичак; ТОВ «Придніпровське», кер. Олександр Коваленко; ТОВ «Таборівське», кер. Юрій Саділенко; ФГ «Лаванда», кер. Віктор Химич; ФГ «Гармонія», кер. Володимир Косей; ФГ «КАВА», кер. Юрій Корягін; ФГ «Нива», кер. Олександр Єрмолаєв; ФГ «Успіх», кер. Сергій Потравко; ФГ «Веселка», кер. Володимир Потравко; ПП «Сеол-Агро», кер. Сергій Крісанов; ФГ «Любава», кер. Сергій Партола; ФГ «Янтарне», кер. Ольга Каткова; ФГ «Долина», кер. Руслан Сливко; ФГ «Номировський», кер. Богдан Кіореску; ФГ «Макс Агро», кер. Сергій Мулик; ФГ «Акрінка-продукт», кер. Вадим Шеремет, ФГ «Саванна», кер. Сергій Кішковський, ФГ «Стрілець», кер. Вадим Громаков; ТОВ «Технологія-Агро», кер. Олександр Клепач.

 

Источник: snigyrivka.info

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости