Криминал | 1 Ноября, 2023

В Запоріжжі відсторонили завідувачів двох відділень у лікарні, які змушували пацієнтів купувати препарати

Свежие новости: В Запоріжжі відсторонили завідувачів двох відділень у лікарні, які змушували пацієнтів купувати препарати

У лікарні Запоріжжя відсторонили керівників двох відділень, пацієнти яких поскаржилися на купівлю ліків власним коштом.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Напередодні під час візиту першого заступника міністра Сергія Дуброва до Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги пацієнти поскаржилися, що лікарі часто змушують їх купувати ліки власним коштом. До того ж більшість цих ліків – з недоведеною ефективністю.

Після цього було проведено протокольну нараду з завідувачами відділень, на які надійшли скарги. Наразі ініційовані службові перевірки у двох відділеннях. На час проведення перевірок їх завідувачі відсторонені. Мова про завідувачів відділення ранньої реабілітації, а також ортопедо-травматологічного відділення. Водночас керівництво медзакладу має повернути пацієнтам кошти, які ті витратили на закупівлю препаратів, що мають покриватися державою. Також пацієнтам буде повернено кошти за придбані препарати без доказової ефективності.

- НСЗУ повністю покриває медзакладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. Сюди входить не лише перебування у стаціонарі, а й усі лікарські засоби, які використовуються. Якщо у лікарні немає ліків для надання медичної допомоги, то вони не ефективно використовують кошти, які платить НСЗУ. І це злочин. Жоден пацієнт лікарні, незалежно від причини звернення, не має купувати ліки самостійно. У таких ситуаціях необхідно звертатись на гарячу лінію НСЗУ або до головного лікаря, - зазначив Сергій Дубров.

У разі якщо у медзакладі не закуповуються необхідні лікарські засоби чи витратні матеріали, а пацієнтів змушують купувати їх власним коштом, щодо керівного складу таких лікарень будуть прийняті відповідні управлінські рішення, заявили в МОЗ. Те ж саме стосуватиметься і лікарів, які призначають пацієнтам ліки без доведеної ефективності, які останні теж купують власним коштом.

Всі витрати, повʼязані з лікуванням пацієнта в стаціонарних умовах, повністю покриваються пакетами Програми медичних гарантій. НСЗУ перераховує медзакладам кошти за кожного пролікованого пацієнта.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости