Политика | 21 Ноября, 2023

В'їзд до Європи стане платним

Свежие новости: В'їзд до Європи стане платним

У Європейському Союзі офіційно підтвердила чергове відстрочення запуску системи ETIAS – цього разу до травня 2025 року.

"Нова дорожня карта впровадження нової ІТ-архітектури передбачає, що система Entry/Exit (електронна база, яка має замінити ручне проставлення штампів у закордонних паспортах. – Ред.) буде готова до експлуатації восени 2024 року, а ETIAS – навесні 2025 року", – йдеться у висновках засідання Ради ЄС із внутрішніх справ та юстиції.

Після запуску програми ETIAS буде потрібний спеціальний дозвіл для в'їзду до 30 країн Шенгенської зони Європи.

Що таке ETIAS

ETIAS – Європейська система інформації та авторизації подорожей. Її мета – запобігти в'їзду до ЄС тих, хто загрожує громадському порядку, національній безпеці чи міжнародним відносинам країнам Шенгенської угоди.

Дозвіл ETIAS – це дозвіл на в'їзд до ЄС для громадян країн, з якими діє безвізовий режим . Він прив'язаний до закордонного паспорта людини та діє три роки або до закінчення терміну дії паспорта. Якщо людина отримує новий закордонний паспорт, потрібно буде отримати новий дозвіл.

ETIAS було схвалено у 2016 році в рамках міжнародних зусиль щодо підвищення безпеки. Вона мала бути запущена у 2021 році, але її початок було відкладено через низку перешкод, включаючи пандемію Covid-19 та відсутність інфраструктури, яка могла б підтримувати програму.

Що це означає для українців

ETIAS зобов'яже українців, які їдуть до ЄС, раз на три роки реєструватися в спецсистемі і в більшості випадків – платити збір за це.

Зазначаємо, що ETIAS запроваджено не лише для українців. Він діятиме для громадян усіх держав, які мають право безвізового в'їзду до ЄС, у тому числі громадян США, Канади тощо.

Як отримати дозвіл

Після того, як ETIAS набуде чинності, дозвіл на в'їзд до ЄС можна буде отримати,  заповнивши анкету на офіційному веб-ресурсі ETIAS travel-europe.europa.eu/etias_en або через мобільний додаток ETIAS .  Вартість заявки на отримання ETIAS – 7 євро. Хоча більшості людей доведеться заплатити комісію, ETIAS безкоштовний для всіх віком до 18 або старше 70 років         

Щоб подати заявку на ETIAS, потрібно мати біометричний закордонний паспорт.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости