Общество | 17 Июня, 2023

В Україні планують заарештовувати депозити боржників

Свежие новости: В Україні планують заарештовувати депозити боржників

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 9363, який дозволить заарештовувати депозити боржників та передавати їх в рахунок погашення боргу.

Документ опубліковано на сайті уряду.

Ініціатива передбачає розширення взаємодії виконавців із державними органами, банками, іншими фінансовими установами, небанківськими постачальниками платіжних послуг, емітентами електронних грошей. Також буде запроваджено взаємодію між Єдиним реєстром боржників та іншими реєстрами з метою недопущення відчуження боржником майна (відповідні взаємодії здійснюватимуться автоматизовано).

Передбачено удосконалення порядку обігу стягнення коштів боржників з рахунків у банках та інших фінансових установах. Це здійснюватиметься за допомогою інформаційної взаємодії виконавців та зазначених суб’єктів (автоматизований арешт коштів).

«Підключення банків, інших фінансових установ (небанківських постачальників платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки) до інформаційної взаємодії буде обов’язковим», – йдеться у документі.

Законопроєкт пропонує накладати арешт на депозити. Банківські установи на вимогу судового виконавця зобов’язані не продовжувати депозитні договори, сповіщаючи виконавця про суму депозиту, а накладати арешт і передавати його в рахунок погашення боргу.

“Переживання коштів боржника на вкладних (депозитних) рахунках не є підставою для відмови банком у зверненні стягнення на них”, – зазначається у документі.

Після отримання банком ухвали про арешт коштів боржника на вкладних (депозитних) рахунках не допускається продовження строку дії договору банківського строкового вкладу.

Банк здійснює перерахування коштів на рахунок виконавця у сумі, зазначеній у платіжній інструкції на примусове списання коштів, а залишок коштів (у разі його наявності) повертає боржнику у порядку, визначеному договором.

За наявності відомостей про власника транспортного засобу у Єдиному реєстрі боржників територіальні органи МВС відмовляють у вчиненні реєстраційної дії. Ця норма існувала і раніше, але зараз більш удосконалена.

Як відомо, до Реєстру боржників може потрапити будь-який громадянин, якого у судовому порядку зобов’яжуть сплатити борг (комунальні послуги, аліменти, кредити тощо).

Із травня таким боржникам заарештовують банківські рахунки незалежно від суми боргу. Але можна повернути собі право користуватися сумою у розмірі двох мінімальних заробітних плат – 13 400 гривень. 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости