Общество | 24 Августа, 2023

В Україні хочуть по-новому нараховувати пенсії

Свежие новости: В Україні хочуть по-новому нараховувати пенсії

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що в Україні чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій занижує реальну вартість заробітку.

"Пенсія у 2000-му в 300 гривень в еквіваленті до середньої заробітної плати була непоганою. А зараз з індексацією це просто мізер. Індексація постійно "відстає", і це несправедливо", — сказала Оксана Жолнович.

Вона зазначила, що в міністерстві наразі працюють над тим, аби у кожного був чіткий алгоритм нарахування пенсій відповідно до відпрацьованого стажу та сплачених внесків. З її слів, новий алгоритм повинен бути завжди прив'язаним до базових величин.

"Якщо говорити про солідарну пенсію, вона має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла", — пояснила вона.

Зокрема, в Україні наразі працюють над збільшенням відсотка, аби солідарна та накопичувальна частини перевищували 40% заробітку.

Жолнович розповіла про особливості накопичувальної пенсії, зокрема Мінсоцполітики не хоче збільшувати навантаження на працівників та роботодавців, запроваджуючи обов’язкові накопичення.

"Тому на початковому етапі держава частину тягаря візьме на себе", — наголосила вона.

Крім цього, потрібно спростити процес адміністрування та розробити механізми інвестування, вважає міністерка.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости