Общество | 17 Февраля, 2023

В Україні є нагальна потреба в мобілізаційному ресурсі

Свежие новости: В Україні є нагальна потреба в мобілізаційному ресурсі

В Україні є потреба в мобілізаційному ресурсі, оскільки на фронті є підрозділи, які воюють довготривалий час і потребують відновлення. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла керівниця пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Ми розуміємо, що коїться, наприклад, на сході, що там підрозділи дійсно перебувають довготривалий час в таких складних умовах, і вони дійсно потребують відновлення. Тобто виведення з зони активних бойових дій, перебування певний час на більш спокійній території, відновлення сил і повернення на позиції. Для цього і формується мобілізаційний ресурс", — сказала вона.

Гуменюк пояснила, що отримання повістки не означає негайного відправлення на фронт. За її словами, такі заяви — це розганяння пропагандистськими джерелами наративу, що схоплений на вулиці відразу опиняється в окопі.

"Це абсолютна неправда. Оскільки, дійсно, перше – це вивірення даних людей, далі проходження за потреби медичної комісії, якщо ці дані недосконалі, а є така потреба. У ході вже цієї комісії може виявитися, що людина не підлягає мобілізації", — сказала речниця ОК "Південь".

Далі, за її словами, відбувається уточнення обставин, які можуть стати підставою для відтермінування, бо багато хто має бронь, трьох дітей чи є опікуном. Такі люди мають законні підстави, щоб не опинитися в мобілізаційному ресурсі.

"Але для з’ясування цього всього необхідно з’явитися в ТЦК і подати про себе дані. Не сперечатися, а поставитися з розумінням до цього, що в принципі центри комплектування вийшли назустріч вам. Дуже багато хто, до речі, каже: а я не знав, що треба з’являтися і поновляти", — сказала Гуменюк.

Водночас вона визнала, що є певні прогалини в комунікаційній кампанії з мобілізації.

За словами Гуменюк на початку вторгнення була дуже висока хвиля ентузіастів, готових прийти зі зброєю в руках, не зважаючи на свій стан здоров’я, йти захищати Україну.

Вона зазначила, що в Одесі та області була така кількість охочих воювати, що довелося створити другу бригаду територіальної оборони і сформувати резерв вже на третю бригаду.

"Але на той момент, кажімо чесно, не всі усвідомлювали, що війна повномасштабна може тривати так довго. На той момент всі очікували, що за кілька місяців ми переламаємо хребет цьому ворогу і все буде Україна. Воно так і буде. Але потреби в мобілізаційному ресурсі ще є", — сказала Гуменюк.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты