Политика | 3 Марта, 2024

В Україні є багато політичних активістів, які брали гроші і у Заходу, і у фсб, – журналіст Грозєв

Свежие новости: В Україні є багато політичних активістів, які брали гроші і у Заходу, і у фсб, – журналіст Грозєв

В Україні є дуже багато політичних активістів у проліберальних організаціях, які фінансуються західними фондами, які водночас працювали на ФСБ чи ГРУ РФ.

Про це повідомив керівник розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Михайлу Зигарю, російському опозиційному до путіна журналісту і блогеру, який кілька років тому очолював редакцію опозиційного телеканалу "Дождь".

- Є дуже багато людей, які були політичними активістами у проліберальних організаціях і навіть в організаціях, які фінансуються західними фондами, які теж зустрічалися і, ймовірно, отримували гроші або інші (вигоди, - ред), але скоріш за все, гроші, від п'ятого відділу ФСБ. Частина з них курувалася ГРУ, частина - п'ятим відділом ФСБ, - сказав Христо Грозєв.

За його словами ці активісти нині перебувають у "сплячому стані" і не виявляють активності у роботі на країну-окупанта.

- Зараз ми не бачимо їхньої активності на користь російської окупаційної влади. Бачимо навпаки, що вони займають проукраїнську позицію. Можливо у них щось змінилося в середині, - додав Грозєв.

З цієї причини він вирішив поки не публікувати імена активістів, які брали гроші у Заходу й ФСБ водночас.

- Я не впевнений, наскільки про них треба публікувати інформацію, їхні імена. Можливо вони захищають свою країну. Або взяли гроші і вирішили не бути шпіонами, - додав Грозєв.

За словами, журналіста, рф володіла досить широкою агентурною мережею серед і українських політиків та правоохоронців, однак, після початку повномасштабного вторгнення, значна частина з них відмовилась від співпраці з фсб та гру.

- Узяли гроші і стали патріотами, – зазначив Грозєв.

Він додав, що одного з таких агентів викрали російські спецслужби і стратили в місті Солнєчногорск. Згодом відео зі стратою розповсюдили серед українських спецслужбовців.

Також, за словами Грозєва, була частина завербованих політиків, якими керував Віктор Медведчук, але коли той зник на початку війни, вони не змогли виконати завдання. Журналіст запевняє, що завербовані фсб агенти є і серед української армії, і зараз "невідомо, за кого вони грають". Грозєв пообіцяв оприлюднити їх дані у співльному розслідуванні Bellingcat та The Insider.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты