Общество | 29 Ноября, 2023

В МОЗ занепокоєні, що інфекції стали стійкими до антибіотиків, і це ускладнює лікування поранених

Свежие новости: В МОЗ занепокоєні, що інфекції стали стійкими до антибіотиків, і це ускладнює лікування поранених

Стійкість бактерій до антибіотиків залишає все менше можливостей для ефективного лікування поранених.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Проблема резистентності до антибіотиків досягла критичного рівня. Сталося це, зокрема, через надмірне і нераціональне використання антибіотиків з профілактичною та лікувальною метою (особливо під час пандемії COVID-19), самостійний прийом антибактеріальних препаратів (без призначення лікаря), неможливість дотримання мінімальних гігієнічних вимог на прифронтових територіях, перенавантаженість медичної системи.

Окремою проблемою стало неконтрольоване надходження та застосування антибактеріальних препаратів, що потрапили до України з гуманітарною допомогою. Частина з них не зареєстровані в Україні і входять до групи «резерву», це – лікарські засоби «останньої надії», які повинні використовуватися тільки в найтяжчих випадках бактеріальних інфекцій, коли всі інші можливості вичерпані.

Використання цих антибіотиків без лабораторного підтвердження доцільності є вкрай небезпечним і негативно впливає на розвиток антимікробної резистентності, позаяк до цих препаратів стійкість розвивається швидше.

“Вкрай тяжкою є ситуація з резистентністю госпітальних штамів бактерій до цефтриаксону і левофлоксацину. На жаль, вже на сьогодні деякі поранені бійці мають інфекційні ускладнення, спричинені збудниками, які нечутливі до цих препаратів в понад 75%, а в деяких випадках – до 100%”, - говориться в повідомленні.

Існує загроза втратити деякі антибіотики назавжди внаслідок надмірного і необґрунтованого споживання. Через це МОЗ було затверджено єдиний стандарт, заснований на результатах досліджень, підходах до профілактичного застосування антибіотиків, що дозволить якісно лікувати наших захисників.

Широке обговорення проблеми відбулося на зустрічі керівництва Міністерства охорони здоров’я, Командування Медичних сил ЗСУ і Центру громадського здоров’я з волонтерськими організаціями та представниками громадянського суспільства. Саме волонтери забезпечують частину потреб населення і бійців в зоні бойових дій та продовжують допомагати їм засобами для лікування.

Під час зустрічі експерти подякували волонтерам та зазначили важливість дотримання норм законодавства, зокрема недопущення самолікування антибіотиками «останньої надії». Також були визначені основні рекомендації для подальшої боротьби з антибіотикорезистентністю під час лікування поранених.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты