Экономика | Николаев, 21 Июля, 2023

Уряд вирішив за одну гривню викупити «Сенс Банк»

Свежие новости: Уряд вирішив за одну гривню викупити «Сенс Банк»

Кабінет Міністрів у п’ятницю, 21 липня, ухвалив рішення націоналізувати «Сенс Банк». Таким чином банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів.

Про це повідомили у пресслужбі уряду.

– Сьогодні Уряд ухвалює рішення про участь держави у цій процедурі щодо виведення банку з ринку. Держава набуде право власності на акції банку в повному обсязі. Міністерство фінансів буде обрано органом управління корпоративними правами за акціями банку. Це дозволить у найкоротші терміни призначити нове керівництво фінансової установи.

Відповідне рішення покликане забезпечити стабільність нашої банківської системи та захист інтересів вкладників, адже власниками опосередкованої істотної участі у банку були підсанкційні особи. Також важливо, що націоналізація не вплине на виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками та клієнтами,сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

При цьому, як розповів перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк, Кабмін викупить акції «Сенс Банку» за одну гривню.

Міністерство фінансів, яке стане власником «Сенс Банку», після війни планує його продати, повідомили у пресслужбі Мінфіну.

«Участь держави у виведенні з ринку системно важливого банку є необхідним кроком задля збереження стабільності банківської системи та ефективним методом захисту вкладників та інших кредиторів банку. [...] Після закінчення дії воєнного стану Мінфін здійснить залучення інвесторів для продажу АТ «Сенс Банк», – сказано у повідомленні.

Раніше власниками Сенс Банку були підсанкційні росіяни Андрій Косогов (40,96%), Михайло Фрідман (32,86%), Петро Авен (12,40%).

20 липня Національний банк вирішив вивести банк з ринку через санкції проти його власників і запропонував націоналізувати його.

З 21 липня в «Сенс Банку» почала працювати тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Очікується, що вона триватиме тільки до кінця вихідних, і уже з понеділка він стане державним.

«Сенс Банк» – найбільший націоналізований банк в Україні з часів «ПриватБанку», суди довкола націоналізації останнього досі тривають. Компанія ABH Holdings S.A., яка була номінальним власником акцій «Сенс Банку», також збирається судитися з Україною через націоналізацію.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости