Экономика | 12 Августа, 2019

Уряд і Нафтогаз знову сперечаються про ціну на газ для населення. Тепер в суді?

Свежие новости: Уряд і Нафтогаз знову сперечаються про ціну на газ для населення. Тепер в суді?

В окружному адміністративному суді Києва повідомили, що НАК "Нафтогаз" хоче оскаржити постанову уряду, якою нині регулюється ціна на газ для населення.

У повідомленні суду йдеться, що "Нафтогаз" звернувся із позовом, у якому просить визнати протиправною та незаконною постанову від 5 червня, якою уряд вчергове намагався визначити чинники для розрахунку цін на газ для населення.

Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження за цим адміністративним позовом.

"Найнижчою виявилася ціна НАК "Нафтогаз", - йдеться в урядовому повідомленні. - Тому ціна газу в серпні для населення, без ПДВ без тарифів на транспортування та постачання, складе 4640 грн за тисячу кубічних метрів, що менше на 265 грн, ніж ціна в липні 4905 грн".

У жовтні минулого року уряд підвищив ціну на газ для населення одразу на 23,5%, виконавши давнє зобов'язання перед МВФ про встановлення ринкових цін для усіх споживачів - і для промисловості, і для населення.

Наступне підвищення, згідно із постановою, мало відбутися після завершення опалювального сезону, у травні. Тоді кубометр газу мав подорожчати до 9,852 грн, а наприкінці року - до 12,314 грн.

Проте впродовж зими ринкова кон'юнктура змінилася, ціни на газ разом із цінами на нафту пішли вниз, і ринкова ціна виявилася нижчою, ніж визначена урядовою постановою, яка мала захистити споживачів від ринкових коливань.

Очікуючи зменшення цін на газ на світових ринках, "Нафтогаз" ще навесні запропонував урядові виконати давнє зобов'язання перед міжнародними кредиторами і перейти на ринкові тарифи на газ для населення. Проте уряд вирішив не ризикувати, і залишив механізм "ручного" визначення цін на газ для населення через постанови.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости