Политика | 1 Ноября, 2022

Українські біженці, які виїхали до України, зможуть повернутися до Євросоюзу на зиму

Свежие новости: Українські біженці, які виїхали до України, зможуть повернутися до Євросоюзу на зиму

Українські біженці, які отримали тимчасовий захист у ЄС, але повернулися додому, можуть знову приїхати до країн Євросоюзу, якщо умови не дозволяють їм залишатися в Україні взимку.

Про це заявив голова МВС Чехії Віт Ракушан, яка головує у Раді ЄС, передає «ЄП».

За його словами, до ЄС прибуло близько 4,3 мільйона біженців, з яких приблизно п'ята частина повернулася назад. Зокрема, із Чехії, яка на сьогодні надала тимчасовий захист понад 450 тисячам українців, приблизно 20% українців повернулися на Батьківщину.

«Якщо хтось виїхав до України, мешкає в Україні, вже отримав тимчасовий захист в одній із країн ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися на зиму в Україні», - сказав міністр.

За словами Ракушана, можна припустити, що люди повертатимуться, кількість біженців у Євросоюзі може зрости до п'яти мільйонів. Політк підбив, що Чехія може прийняти максимум півмільйона людей.

«Я вже давно говорю, що для того, щоб мати можливість забезпечити гідне розміщення, все, що перевищує півмільйона прибулих – це вже велике навантаження як для системи охорони здоров'я, так і для системи освіти, але насамперед для гідного розміщення. Безумовно, не вдасться збудувати імпровізовані намети взимку, ситуація буде набагато складніша», – додав Ракушан.

Наразі ЄС надає тимчасовий захист до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження ще на рік, країни-члени ЄС обговорять це питання.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты