Спорт | 1 Мая, 2023

Україна не братиме участь в чемпіонату світу з дзюдо через допуск росіян і білорусів

Свежие новости: Україна не братиме участь в чемпіонату світу з дзюдо через допуск росіян і білорусів

Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо. На турнір з порушеннями правил відбору допустили атлетів з росії і Білорусі. При цьому у списку спортсменів є люди, причетні до силових структур, ЦСКА (Центральний спортивний клуб армії - Ред.) або росгвардії. 

"Міжнародна федерація дзюдо навіть не провела перевірку спортсменів, які потрапили до заявки на чемпіонат світу - серед них низка представників ЦСКА. У рекомендаціях МОК від 28 березня 2023 року було вказано, що атлетів з контрактами зі збройними силами Росії чи Білорусі до змагань не мають допускати", — повідомив головний тренер команди Віталій Дуброва.

Як так сталося?

Росіян на змагання допустили у нейтральному статусі. Про це Міжнародна федерація дзюдо оголосила фактично в останній день прийому заявок. І одразу після цього опублікувала заявку "Індивідуальних нейтральних атлетів", куди й вписали, поміж інших 20 дзюдоїстів, представників рф та білорусі. Відтак, Збірна України з дзюдо вирішила бойкотувати змагання взагалі. 

"Збірна бойкотує чемпіонат світу саме через допуск російських та білоруських дзюдоїстів", — заявив Віталій Дуброва.

Спочатку на сайті Міжнародної федерації дзюдо з'явилася заява про "місток до миру". Там заявили, що "усі спортсмени мають бути в рівних умовах" тож "раді вітати спортсменів з Росії та Білорусі на чемпіонаті світу". За 15 хвилин опісля на сайті з'явилася й заявка так званої, російської команди нейтральних атлетів. Увечері у список додали ще й білоруських дзюдоїстів.

"У нас правило, що можуть брати участь в першості континенту спортсмени з першої сотні, а додали білоруса й білоруску, які не входять до цієї когорти - 215-ий і 175-а, здається", — заявляє Дуброва.

Дуброва зазначив, що все ж до останнього сподівалися й чекали, що здоровий глузд переможе. Однак, на жаль, перемогли російські рублі, повідомила Дуброва. 

"Спортсмени розчаровані, бо вже і хлопці, й дівчата почали вагу ганяти. Усе ж таки, це був перший чемпіонат світу для багатьох", - сказала вона. 

Що відомо про "нейтральних спортсменів"?

 У списку так званих "нейтральних росіян", практично всі спортсмени причетні до силових структур або входять до ЦСКА чи росгвардії. 

"Тим паче, в інтернеті купа фотографій, де вони у військовій формі, з Шойгу фотографуються, нагороди отримують. Тобто казати, що був якийсь моніторинг, звісно ніхто цього не робив, якась формальність", — додає тренер команди. 

Що тепер робитиме українська федерація дзюдо?

На понеділок, 1 травня, українська федерація дзюдо готує офіційну заяву. Тоді президент федерації Михайло Кошляк виїжджає в Катар. Там, в Досі, 4 та 5 травня відбудеться світовий конгрес, на якому федерація планує порушити це питання. 

Щодо планів спортсменів, то 25-27 травня, вони збираються їхати на Гран-прі в Австрію. Й сподіваються, що представників білорусі та росії там не буде.

Що відомо про чемпіонат світу з дзюдо?

Чемпіонат світу з дзюдо відбудеться з 7 до 13 травня у Досі, Катар. Крім медалей, спортсмени боротимуться за здобуття очок, які будуть йти в олімпійський рейтинг - саме він визначатиме відбір на Олімпіаду-2024 у кожній ваговій категорії.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты