Политика | Вознесенск, 31 Марта, 2023

У Вознесенську разом з фермерами провели слухання парламентського комітету агрополітики

Свежие новости: У Вознесенську разом з фермерами провели слухання парламентського комітету агрополітики

У Вознесенську 30 березня за участі аграріїв, заступника міністра агрополітки, представників Нацакадемії аграрних наук та місцевої влади пройшли слухання Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики щодо роботи АПК та польових робіт в умовах воєнного стану.

Голова комітету Олександр Гайду зазначив, що всі представники агросектору разом зможуть забезпечити продовольчу безпеку в Україні та за його межами.

По словам нардепа, площа сільськогосподарських земель у цьому році складе 19,3 мільйона гектарів, це майже такі ж площі як і минулого року. Площа озимих культур була зменшена на один мільйон гектарів у порівняні з минулим роком, проте стало більше ярих культур. Також у цьому році збільшилась площа культур для внутрішнього ринку, наприклад гречка.

По прогнозам, збір зернових може зменшитися на 13%. В той же час на мільйон тонн може зрости збір олійних культур.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня в свою чергу розповів, що від України залежить продовольча безпека близько 400 мільйонів людей у всьому світі.

Він також зазначив, що зараз влада працює над розширенням можливості кредитування, про що ведуться переговори з банками. Зараз аграрії можуть отримати на пільгових умовах кредит до 90 мільйонів гривень, йде робота про збільшення цієї суми до 135 мільйонів.

Головня розповів, що зараз потрібно розмінувати по всій Україні близько 1 мільйона 750 тисяч гектарів землі, 470 тисяч гектарів визначено як першочергові. У Миколаївській і Черкаській областях розмінування сільськогосподарських земель визначено пріоритетним і ці роботи вже розпочато.

Також чиновник зазначив про питання мобілізацію і бронювання фахових працівників сільського господарства і розповів, що детальні інструкції про це є на сайті Мінагрополітики. При цьому декілька фермерів згодом висловили свої зауваження щодо наданих їм мобілізаційних завдань щодо посіву культур та щодо бронювання свої робітників – представники влади пообіцяли врахувати вказані зауваження.

Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало зауважив на такі проблеми як кредитування аграріїв, порушення логістики, погіршення забезпеченням добривом. Він додав, що структурні підрозділи НААН працюють над різними програмами для українських аграріїв, тому розраховує на співпрацю з фермерами для покращення ситуацій у сільському господарстві. Ряд науковців НААН та інших навчальних центрів розповіли про свої наробки щодо насіння, методів удобрення землі, сівозміну.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты