Политика | 6 Октября, 2023

У Швейцарії розробили концепцію повернення українців додому – даватимуть до 9 місяців на виїзд та заохочуватимуть фінансово

Свежие новости: У Швейцарії розробили концепцію повернення українців додому – даватимуть до 9 місяців на виїзд та заохочуватимуть фінансово

Уряд Швецарії оприлюднив попередню стратегію з повернення українських біженців додому. Очікується, що добровільно виїхати захочуть 80% біженців.

Повідомляється, що на виїзд українцям дадуть 6-9 місяців після закінчення статусу захисту. Українців пропонується заохочувати грошима.

Попередню стратегію можливого повернення українців додому розробив Державний секретаріат з міграції (SEM) у співпраці з владою кантонів.

Плани швейцарських чиновників виходять із того, що статус S (тимчасовий захист) українців може бути деактивований у 2024 чи 2025 році.

За прогнозами уряду, повернутися додому добровільно захочуть 80% українців (близько 70 000 людей), переважна більшість з яких – жінки і діти. Більшість із них мають біометричні паспорти, а тому не потребуватимуть візи чи спеціального проїзного документа.

20% біженців (14 000 осіб), як вважають чиновники, швидше за все, залишаться в Швейцарії й після закінчення терміну дії статусу S і наданого для виїзду часу, але цей показник може змінюватися залежно від тривалості війни та ступеня збитків, завданих Україні. Ймовірність добровільного повернення зменшуватиметься, якщо війна значно затягнеться.

Після 5 років безперервного перебування в країні біженці мають право отримати швейцарський дозвіл на проживання категорії "B" (щороку поновлюєтся), тому влада Швейцарії вважає, що треба зробити все можливе для ефективного заохочення добровільного повернення українців додому. Повідомляється, що добровільний виїзд буде самостійним, і відбуватиметься наземним транспортом, а примусове повернення літаком буде крайнім заходом.

Зазначається також, що не наполягатимуть на швидкому виїзді людей, які потребують особливої підтримки. Йдеться про приблизно 1000 дітей без супроводу дорослих і 1600 людей віком 75 років і з вадами здоров’я.

Щодо фінансового заохочення, то суми можуть змінюватися. Виплати коливатимуться від 1 000 до 4 000 швейцарських франків (відповідно 1 037 та 4 150 євро) на людину залежно від періоду виїзду.

При цьому МЗС Швейцарії підкреслює, що статус S зберігатиметься доти, доки люди з України справді потребуватимуть захисту.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты