Общество | Николаев, 20 Июня, 2019

У міськраді презентували ескіз оновленого Генерального плану міста Миколаєва

Свежие новости: У міськраді презентували ескіз оновленого Генерального плану міста Миколаєва

19 червня у міськраді відбулося засідання робочої групи з питань розробки Генерального плану міста Миколаєва. Над оновленням ґрунтовного документу працюють фахівці ДП «Діпромісто», до участі залучені виконавчі органи Миколаївської міської ради, представники громадськості.

Сьогодні презентували перші наробки та обговорили попередні результати. За словами міського голови Олександра Сєнкевича, на даному етапі слід ретельно опрацювати навіть найменші деталі, щоб це було враховано в остаточному варіанті.

Головний архітектор міста Андрій Цимбал додав, що зараз триває розробка Стратегії міста Миколаєва, і доцільно було б пов’язати її з територіальним устроєм та перспективними ділянками розвитку міста.

Головний архітектор проєкту Дар’я Купрієнко розповіла, що до складу робіт входить власне Генеральний план, історико-архітектурний опорний план, розділи «інженерно-технічні заходи цивільного захисту» та «охорона навколишнього природного середовища» в обсязі звіту про стратегічну екологічну оцінку.

- Миколаїв розглядається як багатофункціональне місто. Мова йде про вдосконалення структури землекористування, деконцентрацію виробництва та екологічну реабілітацію території, розвиток міста як історичного, культурного та туристичного центру. Крім того, Миколаїв – місто з пріоритетом розвитку портових та логістичних комплексів, головний транспортний хаб півдня України, - сказала Дар’я Купрієнко.

Фахівець «Діпромісто» Марина Зеркаль торкнулася екологічної складової. За її словами, це перший містобудівний документ в Миколаєві, що міститиме в собі звіт про стратегічну екологічну оцінку. Звіт виконуватиметься в рамках реалізації відповідного закону України.

- Всі рішення Генерального плану будуть проаналізовані на відповідність екологічним критеріям, - зазначила пані Марина. – Так, один із зрізів нашого звіту – забруднення атмосферного повітря. Які ж висновки: майже 80% забруднення повітря на території Миколаєва, за даними управління екології та природних ресурсів, випадає на долю автомобільного транспорту. Крім того, у місті діють кілька портових перевантажувальних комплексів. А це – викиди пилу.   

Генеральним планом будуть пропонуватися шляхи вирішення порушених проблем. Наприклад, передислокація чи трансформація певних промислових територій, екологізація територій за рахунок зміни їх профілю чи впровадження технологічних рішень, оптимізація транспортної інфраструктури, винесення транзитних потоків вантажного транспорту за межі міста, шумозахисні заходи на магістральних вулицях та інше.

Що стосується забруднення водного басейну, основним винуватцем теж виступають порти. А джерелами забруднення земельних ресурсів фахівці визначають полігон ТПВ, що не відповідає сучасним екологічним нормам, несанкціоновані звалища по всій території міста, недосконалу систему поводження з відходами, наявність великої кількості кладовищ у межах Миколаєва.

Окрему увагу приділили проблемним питанням транспортної інфраструктури, зокрема, транзиту вантажного транспорту. Серед основних планувальних рішень – створення на в’їздах в місто транспортно-логістичних центрів, північного транспортного обходу та транспортних розв’язок у північній частині міста, будівництво мостових переходів комбінованого типу в південній частині Миколаєва, поєднання міста Очаків та залізничної станції Кульбакіно, зв’язок вулиць Індустріальної, Заводської, Новозаводської, включення аеропорту «Миколаїв» у межі міста, створення Матвіївської промислової зони, орієнтованої на сільське господарство.

Враховуючи перспективну чисельність населення, Генеральний план передбачає створення 21 ділянки перспективної житлової забудови, винесення житлової забудови з промислових зон.      

Принциповим рішенням, за словами фахівців, була реструктуризація виробничої промислової зони в центрі міста. Мова йде про Миколаївський суднобудівний завод. Пропозиція розробників полягає у створенні багатофункціональної зони «Технопарк Миколаєва 1788». Цей об’єкт має бути орієнтований на сучасний розвиток IT-технологій в галузі суднобудування, яхтений сервіс, створення яхтених логістичних комплексів в колаборації з діючим навчальним закладом для підготовки спеціалістів. Об’єкт може стати сучасним освітнім хабом, туристичним та фестивальним центром. Для облаштування території фахівці пропонують створити вздовж річки зелену зону з пішохідними мостовими переходами, організувати виходи до води, збудувати об’єкти громадського призначення – готельні комплекси тощо.

Миколаївцям представили ескіз оновленого Генерального плану. Фахівці ДП «Діпромісто» повідомили, що документ продовжать опрацьовувати з врахуванням правок та пропозицій.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты