Политика | 20 Июня, 2023

росія обходить санкції, закуповуючись снайперськими патронами від американського виробника, - Politico

Свежие новости: росія обходить санкції, закуповуючись снайперськими патронами від американського виробника, - Politico

Поставки летального і нелетального військового обладнання західного виробництва все ще надходять до росії, незважаючи на введення Заходом безпрецедентних санкцій у відповідь на вторгнення в Україну минулого року.

московська компанія "Промтехнология", яка виробляє гвинтівки Orsis T-5000, та інша російська фірма "Тетіс", будучи під санкціями, придбали сотні тисяч патронів, виготовлених американською компанією Hornady.

"Інформація про закупівлю такого обладнання ховається на видноті: деталі угод - імпортери, постачальники та описи товарів - може знайти в Інтернеті будь-хто, хто має доступ до російського інтернету і розуміє міжнародні коди митної класифікації", - вказує видання.

Друга декларація з тією самою датою стосується партії "гільз без кришки для складання патронів для цивільної вогнепальної зброї", виготовлених Hornady з тією ж специфікацією 338 Lapua Magnum.

Однак опис вводить в оману: 338 Lapua Magnum не є "мисливським набоєм" - це потужний далекобійний снаряд, розроблений західними військовими в 1980-х роках, який використовували снайпери в Іраку та Афганістані, зазначає видання.

"Промтехнология" росії відмовилася коментувати митні декларації на імпорт боєприпасів, зазначивши, що не має стосунків із Hornady, і має потужності для виробництва власних боєприпасів. Проте боєприпаси Hornady або їхні компоненти перебувають у вільному доступі в росії разом з іншим висококласним іноземним військовим спорядженням.

Однак не тільки боєприпаси зі США потрапляють на фронт в Україні. Є й боєприпаси, виготовлені в Євросоюзі. З жовтня "Промтехнологія" подала чотири декларації про постачання 460 тисяч одиниць так званих "мисливських набоїв Orsis", більшість із них типу 338 Lapua Magnum. Постачальником вказана словенська компанія Valerian.

- По-перше, ми маємо наголосити, що ми не знаємо і не розуміємо, як назва нашої компанії, Valerian doo, з'являється в документі. По-друге, Valerian там значиться не як постачальник, а як виробник, а це неможливо, оскільки ми не виробляємо боєприпасів. З огляду на це, для нас не зрозуміло, як наше ім'я могло з'явитися на ньому. Ми раді, що ви звернули на це нашу увагу, щоб ми могли зрозуміти, що відбувається, - каже глава Valerian Гашпер Хейбал.

Компетентні служби в Республіці Словенія вже розпочали відповідні процедури для розслідування фактів, що стосуються компанії, а країна "твердо налаштована підтримувати Україну".

Представник Європейської комісії відмовився коментувати ситуацію, заявивши, що країни-члени блоку несуть відповідальність за впровадження санкцій, а конкретний випадок є "специфічним" і потребує розслідування.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости