Политика | 13 Июля, 2023

РНБО підтримала легалізацію медичного канабісу

Свежие новости: РНБО підтримала легалізацію медичного канабісу

Рада національної безпеки і оборони України підтримує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, адже ухвалення стане кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей.

Про це йдеться у заяві РНБО.

У РНБО нагадали, що стаття 3 Конституції визначає, що найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека.Також, згідно з Конституцією, держава має обов’язок захищати життя людини. Право на життя є невід’ємним правом кожної людини, а держава зобов’язана дбати про створення умов для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

У РНБО підкреслили, що доступ до ліків на основі канабісу може допомогти зменшити вираженість болю в онкохворих чи пацієнтів з епілепсією, хворобою Альцгеймера, розсіяним склерозом або психологічними розладами.

«Виникнення станів, спричинених війною, ще більше актуалізувало питання забезпечення доступу пацієнтів до лікарських засобів на основі медичного канабісу. За даними МОЗ України, нині таких препаратів потребують понад два мільйони українців. Водночас продовження бойових дій призводитиме до зростання кількості осіб з різними психологічними і психічними проблемами, які потребуватимуть рішень.

Законопроєкт № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» передбачає розширення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу та полегшення терапії для певних хвороб і станів.

Законопроєкт розроблено на основі сучасних міжнародних досліджень та рекомендацій, що підтверджують можливість медичного застосування медичного канабісу у лікуванні. Сьогодні є велика кількість наукових досліджень, а також висновки профільних міжнародних установ, що підтверджують терапевтичний ефект медичного канабісу та його ефективність у медичних цілях», – зазначили у РНБО

У відомстві вважають, що ухвалення законопроєкту №7457 «буде ще одним кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей, оскільки дозволить забезпечити контрольований обіг медичного канабісу».

Відповідні рішення вже реалізовані в більш як 50 країнах світу, серед яких – Німеччина, Італія, Чехія, Польща, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, Ізраїль, Велика Британія, США і Канада.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости