Политика | Николаев, 1 Июня, 2018

Рейдери не вгамовуються!

Свежие новости: Рейдери не вгамовуються! Рейдери не вгамовуються!

Народний депутат України Вадим Підберезняк зустрівся з фермерами, одноосібниками та власниками земельних паїв, які проживають та працюють на території Петропавлівської сільради Братьского району.

Люди повідомили народному обранцю про спробу рейдерського захоплення земельних паїв площею майже тисяча гектарів ріллі. Лише пильність державного кадастрового реєстратора Братського району допомогла виявити подвійну реєстрацю договорів оренди, що могла позбавити і пайовиків і їхніх орендарів права розпоряджатись землею та обробляти її. Люди кажуть – мова йде про відвертий злочин: підробку документів, фальшування печаток та підписів. Нині цим питанням вже займаються правоохоронці, але селяни вирішили звернутись ще й до Вадима Підберезняка, якого знають як принципового та відповідального депутата, щоби рейдери не мали змоги «порішати» це питання так як звикли – за хабарі. Народний депутат вже взяв ситуацію під контроль і направив відповідні звернення міністру внутрішніх справ, генеральному прокурору та вивчає стан справ з проведенням слідчих дій на рівні обласного управління Національної поліції. До процесу підключились і журналісти: районна газета «Перемога» вже надрукувала об’ємний дослідницький матеріал. Пропонуємо його вашій увазі.

ШАХРАЙСЬКА ОБОРУДКА ЗІРВАЛАСЬ?..

У Петропавлівській сільській раді Братського району Миколаївської області ледь не відбулося рейдерського  захоплення сотень гектарів землі

Ця історія, пов’язана із земельними паями та претендентами  на  їх обробіток у Петропавлівській сільській раді розпочалася не сьогодні і не вчора, а кілька років тому. Тоді якісь невідомі (а  також і  окремі місцеві жителі) активно навідувалися додому  мало не кожного власника  земельного паю та пропонували розірвати договір з попереднім  орендарем, а укласти з ними: мовляв, умови набагато вигідніші й перспектива для власника земельної ділянки  прямо-таки райдужна.

Хто  спілкувався з такими «гостями», хто зразу ж показував на поріг –  ця інформація залишиться  покритою мороком невідомості.

Але коли у жовтні 2017 року одному із землекористувачів  стало відомо, що  власники паїв, які до цього уклали договори з місцевими фермерами (і з ним  зокрема),  вже буцімто  переоформили пакети документів у реєстратора і змінили свого орендаря, в селах Петропавлівка, Українець (і не тільки), тоді  мало не вибухнув людський  бунт.

Власне, саме тоді й було залучено правоохоронні органи з метою не допустити шахрайства –так званого рейдерського захоплення чималої площі: небагато-немало   майже тисячі гектарів  ріллі.

Слідчі та  інші компетентні  працівники–правоохоронці, зокрема з Вознесенського відділу  боротьби з організованою злочинністю,   провели велику роботу:  були зустрічі і бесіди практично з усіма, хто став жертвою  шахраїв, збирались свідчення, дані, проводилась і продовжується  рутинна робота.

Та наразі  слідство  ще не закінчено і рано  ставити якусь жирну крапку  в цій  справі. Земельна тема ж нині дуже популярна на теренах України, бо  надто вже багато охочих відтяпати собі  ласий  шматочок землі-годувальниці (для них – у прямому сенсі слова), а згодом  провести ще якусь  чергову махінацію…

***

Саме щоб не допустити такого свавілля, висловити все, що накипіло у них  на душі, 11  листопада 2017 року  у  Петропавлівці з ініціативи фермерів, одноосібнииків, підприємців відбулися  збори, на які зібралося дуже багато людей, зацікавлених у  справедливому  вирішенні даної,  вже кримінальної, справи.

Сільський голова О.І.Качанов  відзначив, що ходять різні чутки, збурюють село, тому  потрібно сказати свою слово всім, хто  потрапив у круговерть цієї брудної оборудки.

Працівники правоохоронних органів, які теж були присутні на  цьому зібранні, повідомили тільки, що слідство ще триває, тому  розголошувати будь-яку інформацію вони не мають права.

Голова ФГ «Забава» Олександр Розумович чи не найбільше  стривожений  ситуацією із  рейдерським захопленням земель (бо інакше це й не назвеш)  його пайовиків, людей, які уклали з ним договори і  вони ще на разі діють.

-Це захоплення розпочалося ще три роки тому, коли до мене приїжджали, вмовляли. А потім погрожували, шантажували підпалом техніки. Є відеозапис, який переданий у  правоохоронні органи.

Таке собі ТОВ «Петропавлівка» В.Безкровного проводило свою  роботу, в результаті  на  реєстрації в Єланці  виявилося  до 100 договорів, з яких лише кілька  були  справжніми, а    переважна більшість – підробка.

Є моя підроблена печатка, підпис – все сфальсифіковано. Ми повинні вивести все на чисту воду. До мене особисто приїздили В.Безкровний з А.Івановим,  його батько  є депутатом сільської ради, і він двічі кидався мені під машину, намагався спровокувати… Пропонували добровільно віддати 1000 гектарів, а коли я задав питання: а як же люди, то вони сказали, що їх це не цікавить,  сказали, що вони «додавлять» мене, а з іншими й розмовляти не будуть.

(Тут у залі   здійнявся галас, протилежна сторона  голосно й бурхливо  обурювалася).

А фермер продовжив:

-Було й таке, що приїздили в село  п’ять чоловік з автоматам, у балаклавах,  місцева влада   їх боїться. Виникає й питання: звідки в цих шахраїв на руках з’явилися   копії всіх документів – це також хай розбирається слідство. Треба вирішити цю проблему терміново, щоб  в кінечному  рахунку люди взагалі не позбулися своєї землі.

А тепер слово іншим учасникам зібрання.

Альона РОЗУМОВИЧ:

-Це питання винесли на громаду, щоб його закрити. Бо ми одного дня  проснемося взагалі без землі: ви без паїв, а ми – без орендодавців. Договори ж,  які були сфабриковані, дуже кабальні для людей, там є такі нюанси, що довелося б власникам земельних ділянок (паїв) довго бігати по судах.  Було підроблено біля 100 договорів, з них  53 – проведені через реєстратора.

В.В.ПУЗИК, одноосібник:

-Мені на очі потрапила ксерокопія документів нашого колишнього голови сільради В.Іванюти. Я її підпис  добре знаю,  тим більше,  що  вона  вже три роки як померла. Як може бути заключений з нею  договір у травні  цього року? І  ще є кілька таких прикладів, коли договори  укладені з… покійними  нашими односельцями – це вже  прямо  як у Чічікова  з його «мертвими» душами…

У нас в селі є дві Попкових Марії Іванівни. Приїздить одна з них в УБОЗ у Вознесенськ – один документ у справі її, а інший – її тезки.

Цей  фальшивий договір на 12 листах, наших прав там – нуль,  тільки обов’язки. Орендна плата – трохи більше  6300 гривень за пай,  ще й самим платити прибутковий податок, в кінцевому рахунку  що людині залишиться?  Крім того, орендатор має право відчужувати землю – тобто право на неї може перейти на іншу особу.  Нашу землю можуть закласти в банк під кредит, а платити будемо ми… Ми свої законні  права  обов’язково  повинні відстояти –  інакше не може бути.

М.Л.ВЧОРАШНІЙ, орендодавець, колишній керівник господарства:

-Найперше я хочу  подякувати Олександру Розумовичу, який викрив  цю махінацію із землею. Інакше ми вже  були б з вами без землі і  не знайшли б кінців…

Скажу, що я побачив, що це якась афера, коли ці хлопці приїхали й  до мене додому і пропонували  підписати якісь папери. Сказали, що вони  у всіх забирають землю і будуть господарювати на ній.

Я запитав: що, попередні   договори припиняються? Вони відповіли ствердно. Дають мені заяву, що  я прошу  їх взяти у мене землю в оренду. Я не став підписувати  і на цьому розмова закінчилася.

А коли слідчі  викликали,  я там вже побачив на документах свій підроблений підпис. Але мене дивує, що і наші земляки в цій афері замішані, виступали навіть агітаторами. Не можна, люди, зараз  вірити жодним махінаторам, а їх розвелося дуже багато. Ця фірма «прокрутила»  б нашу  землю  на  третіх осіб  і  ніхто  кінців уже  б не знайшов.

Треба, щоб хтось відповів за це, адже  десь взялися копії наших документів –  можливо,   в районі чи в області, це  вже  хай розбереться слідство. Рейдери є, вони  як, кажуть, не дрімають. Тож будьте пильними ще й ще раз, шановні земляки!

Коли ж слово було надано В.Безкровному, молодій людині, яка буцімто стоїть на чолі цієї шахрайської оборудки (це нині встановлює слідство), він  повідомив, що все це розпочалося ще років 10 тому, почав звинувачувати  О.Розумовича, нібито той вже має у власності землю

А на запитання  щодо підробки підписів, документів нічого зрозумілого  відповісти на разі не міг, тільки підкреслив, що  діяв і діє в межах чинного законодавства (загальні слова,  якими часто прикривають свою некомпетентність або небажання щось чітке і ясне сказати).

Присутні вже ж таки намагалися дізнатися, як могли підписувати договори сліпі люди, небіжчики тощо, адже це  повна нісенітниця.  Тож поле діяльності для слідства є достатньо широке і  люди сподіваються, що на всі ці  нез’ясовані питання відповіді будуть знайдені.

Коли пристрасті досягли точки кипіння, начальник Братського відділу поліції А.В.Тюков повідомив, що дана справа стоїть на контролі у  керівництва, порушена  кримінальна справа  за статтею «Шахрайство», проводяться слідчі дії, які поки-що ніхто не має  права  розголошувати. Найближчим часом  буде прийнято рішення, справа буде направлена до суду. Ця справа у Возненському  відділі поліції, але всі питання, які виникають  у людей,   Братський  відділ буде  вирішувати також оперативно.

-Прошу заспокоїтися – все вирішується у правовому полі, – підкреслив А.В.Тюков.

– Ми вас розуміємо і якщо буде потреба – слідчий також приїде до вас і проінформує,   будуть залучені й засоби масової інформації – все буде відкрито і прозоро. Ваші договори вилучені, проводиться експертиза  та інші слідчі дії.

Було запропоновано створити робочу групу для постійного контролю за ходом цієї справи та з’ясування  питань, які будуть цікавити в цей період часу  пайовиків та  землекористувачів. Комісію обрали у такому складі:  Ю.Г.Монастирський,  А.Г.Серьога, В.П.Пузик, М.А.Науменко, Д.О.Грицаков.

Приїхав на зібрання і фермер із Вознесенського району О.Позігун, він розповів про викриття різних оборудок на території їх  району, про свою роботу, підкреслив, що зі своїми орендодавцями розраховується чесно, сплачує всі податки, постійно надають  допомогу в АТО. Пайовиків завжди чують і за першим проханням поспішають  їм на допомогу. А  шаїраї повинні обов’язково  сидіти у  в’язниці. До речі, від нього стало відомо, що мати В. Безкровного працює у земельному відділі Вознесенського району. Інформація, як кажуть, до роздумів…

В.М.БЕЗВЕЗЮК, орендар:

– У  власників  паїв вкрали землю, в результаті  люди залишилися без орендної плати. Треба цю кримінальну справу закінчувати якомога скоріше.

О.А.ВЕРДЕРЕНКО, пайовик, колишня голова сільської ради:

-Люди, які мають хоча б якусь, куплену за батьківські гроші, вищу освіту, ось до чого додумалися – вкрасти землю! Коли я була сільським  головою, домене приїздили з якогось «Альянсу», вимагати ксерокопії паспортів  всіх жителів громади, але я таку інформацію нікому не надала. До мене також приходив В.Безкровий,  пропонував  ще тоді по 3 тис.грн. за гектар,  але я на гроші  не падка. Ці шахраї – рейдери,  як їх зараз називають,  мало не залишили людей без землі, тому  прошу правоохоронні органи, юристів, земельний відділ  дати відповідь: чи можемо ми  спокійно спати? Не треба продавати наші душі!

Застерігали односельців  не бути довірливим, не йти  на  такі оборудки з невідомими їм людьми і О.Левченко, В.Розумович, адже  тільки місцеві орендарі  можуть вирішувати всі людські проблеми. Вони ж справедливо підходять і до розрахунків з пайовиками. Якщо ж все-таки хтось хоче віддати землю іншому орендарю, то  це треба робити на законних підставах, а не з допомогою підроблених документів.

Досить бурхливо і емоційно люди виплеснули все, що у них накипіло на душі,  було гаряче від поведінки окремих,  часом здавалося, що ось-ось спалахне навіть бійка (тут слід віддати належне працівникам поліції, які  тримали ситуацію під контролем).

В душах  людей – власників земельних паїв, а це, нагадаю,   декілька десятків людей, все  ж таки  з’явилась надія, що слідство у всьому розбереться, що  землю, які вони віддали в  оренду конкретним землекористувачам і не мають наміру віддавати іншим,  їм вдасться відстояти та повернути. Бо саме громадою прагнуть цього: це не одна, не  дві  людини –  постраждала  від цього  масштабного шахрайства  практично половина  жителів Петропавлівської сільської ради.

Серед постраждалих опинилися орендарі О.Розумович, В.Безвезюк, Б.Спінчевський,  В.Окмінський, Л.Дабіжа,  Д.Грицаков,  одноосібники В.Пузик,  С.Дроздов,  Т.Качанова,  загальна кількість  100 договорів оренди – 100 власників паїв.

***

Справі  надано широкого розголосу. Відомо про це, не доведене до  запланованого завершення шахраями рейдерське захоплення такої ласої і великої площі  родючої землі  ( у межах 1000 гектарів), вже у  відповідних інстанціях, відомо й районній та обласній владі.

Слідство проводиться. Люди сподіваються, що воно проводиться неупереджено, об’єктивно. І  той  мотлох, створений махінаторами і навіть зареєстрований під підробними  пакетами документів, не буде визнаним законним та все повернеться на  свої місця.

А така резонансна справа  буде застереженням для всіх власників земельних ділянок: шахраї не дрімають. Вони вишукують все нові й нові  способи привласнити вашу землю…

Источник: nf.mk.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости