Экономика | Николаев, 15 Ноября, 2020

Рекордна ціна ПЛР тестів зафіксована у Миколаєві – 1600 гривень

Свежие новости: Рекордна ціна ПЛР тестів зафіксована у Миколаєві – 1600 гривень Рекордна ціна ПЛР тестів зафіксована у Миколаєві – 1600 гривень

У другій половині жовтня-першій половині листопада закупівельні ціни на послуги з проведення лабораторних досліджень методом полiмеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на коронавірус відрізнялися в Україні в 3 рази. Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» послуг у сфері охорони здоров’я у «Прозорро» за цей період.

Найдорожче послуги з тестування на можливість інфікування COVID-19 замовило ДП Миколаївстандартметрологія. Згідно з угодою від 26 жовтня, ТОВ «Медична компанія «Валео» проведе для цього держпідприємства тестування на можливість інфікування COVID-19 методом ПЛР та на наявність антитіл імуноглобулінів класі М та G (імунна відповідь) на 47 тис грн.

Вартість робіт з ПЛР досліджень становить: 1600 грн. при виконанні протягом 1,5 робочого дня та 2300 грн. при виконанні в режимі «Сіtо» (терміново) протягом 8-10 годин.  Договором передбачено, що при обстеженні сукупно 10-20 осіб надається 10% знижка на усі види робіт з ПЛР, а від 20 до 30 осіб – знижка у 20%, тобто найдешевше ПЛР коштуватиме 1280 грн. Це найдорожча ціна у «Прозорро» за цей період.

Власником миколаївського ТОВ «Медична компанія «Валео» є Віра Пономаренко, директор Любов Даскал.

На другому місці – комунальне підприємство «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них «Магістраль» (Київ). 5 листопада воно замовило у ТОВ «Медичний комплекс «Мрія» визначення РНК SARS-CoV-2 (COVID-19) PCR) по 1000 грн. на загальну суму 30 тис грн. Ціни для інших замовників становили менше 1 тис грн. за тест.

Засновником київського ТОВ «Медичний комплекс «Мрія» є Анатолій Швидченко, керівник Микола Омельченко.

Найбільше ПЛР тестів на коронавірус замовляли обласні лабораторні центри Міністерства охорони здоров’я України. Так, у жовтні-листопаді Держустанова «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 9 разів у різних підрядників придбала послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції на загальну суму 12,31 млн грн. Кожного разу по 855 грн. за ПЛР тест.

Невелику кількість ПЛР тестів на COVID-19 по 800 грн. замовила Державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Держуправління справами (ДУСя). Йдеться про замовлення 62 тестів у ТОВ «МЛ Діла» Зої Місатової, яке є  лідером по продажам ПЛР тестів.

Згідно з даними «Прозорро», усі замовлення щодо ПЛР тестів медичні підрядники отримали без конкуренції. Середня ціни такої послуги склала 813 грн. Лише у двох випадках ПЛР тести були замовлені у комунальних підприємств, в інших 23 – у приватних медичних лабораторій.

Найдешевше ПЛР тест – РНК SARS-CoV-2 замовила КНП Маріупольської міської ради «Маріупольська міська лікарня №9» – у маріупольського ТОВ «Код здоров’я» по 500 грн. на загальну суму 178 тис грн. Хоча цей же медичний центр «Код здоров’я» поставить ПЛР тести маріупольській міській філії ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» по 850 грн. (на 4,79 млн грн.).

Як писала «Ліга», на думку комерційного директора медичної лабораторії Synevo Миколи Скавронського, ПЛР тест на COVID-19 з урахуванням якісних реагентів може коштувати близько 1000 грн.

«Це ніяк не 1500-2500 грн., які ми спостерігаємо в приватних лабораторіях», – розповідав він.

Ціна в 600-700 грн. за ПЛР-тест, яку пропонують маленькі лабораторії, на його думку, викликає побоювання в достовірності дослідження.

«Хіба що це чиста благодійність, і про бізнес мова взагалі не йде. Або ж компанія працює напівлегально», – вважає Скавронський.

Источник

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости