Общество | 18 Ноября, 2019

Рахункова палата: план з будівництва амбулаторій у селах виконали лише на 17%

Свежие новости: Рахункова палата: план з будівництва амбулаторій у селах виконали лише на 17%

З 2018 року за кошти субвенції на розвиток сільської медицини побудовано лише 17% нових амбулаторій від запланованого обсягу. Такі результати аудиту ефективності щодо використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, повідомляє Рахункова Палата у пресрелізі на своєму сайті, передає УНН.

Так, повідомляється, що протягом 2017–2019 років з державного бюджету на розвиток сільської медицини було виділено 6 млрд грн. За ці кошти мали будуватися нові заклади медицини, реконструюватися та ремонтуватися вже існуючі, закуповуватися нове медобладнання, розвиватися телемедицина тощо.

"Аудитори Рахункової палати встановили, що Мінрегіон, МОЗ та обласні державні адміністрації здебільшого не забезпечили кращого доступу сільських жителів до первинної медичної допомоги за рахунок використання коштів субвенції", - зазначили в РП.

Повідомляється, що станом на 1 серпня поточного року загалом по всій країні відкрито асигнувань на 5 млрд грн, наказами Мінрегіону за пропозиціями облдержадміністрацій розподілено 4,3 млрд. При цьому використано лише 1,9 млрд грн. Понад 61% коштів, або майже 3,1 млрд грн, не використані та знаходилися на рахунках місцевих бюджетів.

"У 2018–2019 роках затверджено фінансування для будівництва 561 амбулаторії. Водночас, станом на 1 серпня поточного року побудовано лише 94 об’єкти або 17%, з яких готові до експлуатації ще менше – 55 або 10%", - йдеться в звіті аудиторів.

При цьому повідомляється, що в 11 областях (Волинська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Львівська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області) протягом досліджуваного періоду не побудований жоден з запланованих 247 медзакладів, і "є істотний ризик, що вони здебільшого не будуть завершені до кінця 2019 року".

Окрім того, повідомляється, що за кошти субвенції навіть не планувалися реконструкція 312 діючих амбулаторій та капітальний ремонт 1020 медзакладів. Оскільки більшість запланованих амбулаторій не були побудовані, то відповідно і медичне обладнання, придбане для них у 2018 році і протягом січня-липня 2019 за рахунок коштів субвенції не використовується.

Також у Рахунковій палаті повідомили, що станом на 1 серпня поточного року з 979 запланованих службових автівок придбано трохи більше половини – 527. Більшість з них – 467 автівок закуплені для амбулаторій, що будуються, ще 60 – для існуючих. При цьому у 8 областях, де проводився аудит, менше третини автівок використовуються для надання медичної допомоги. Решта – навіть не розподілені між медзакладами, і тривалий час не мають держреєстрації.

Закуплено також лише 43 комплекти телемедичного обладнання для діючих амбулаторій (тільки у Кіровоградській області), що становить менше 2% планового показника.

"Безпосередньо у 8 областях, де проведено аудит, побудовано лише 42 амбулаторії (23% від запланованого), закуплено 167 службових автівок (60% плану), а комплекти телемедобладнання для діючих амбулаторій взагалі не придбавалися", - повідомляють у РП.

Загалом аудитом охоплено кошти субвенції в розмірі 1,05 млрд грн.

"За результатами аудиту у 8 регіонах встановлено порушень законодавства з питань містобудівної діяльності на суму понад 526 млн гривень. Зокрема, йдеться про неякісну розробку проєктної документації, будівництво без правовстановлюючих документів на землю, неналежний авторський та технічний нагляди. Ще 480 млн грн використані з порушенням вимог у сфері публічних закупівель – неналежним чином визначався предмет закупівлі; застосування дискримінаційних вимог в тендерній документації; необґрунтоване застосування допорогових процедур закупівлі тощо. Найбільша кількість таких порушень виявлена у Рівненській, Донецькій, Полтавській та Житомирській областях… Крім того аудитори встановили неефективне використання коштів – понад 225 млн грн. Виявлено також 20 випадків використання коштів субвенції з ознаками кримінальних правопорушень", - повідомили в Рахунковій палаті.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты