Общество | Южноукраинск, 3 Июля, 2017

Представники колективу КП ТВКГ біля стін Генеральної прокуратури і Енергоатому!

Свежие новости: Представники колективу КП ТВКГ біля стін Генеральної прокуратури і Енергоатому! Представники колективу КП ТВКГ біля стін Генеральної прокуратури і Енергоатому!

НАС ПОЧУЛИ!? 

В розпал зими АЕС, після серії раптових арештів Р/рахунку КП ТВКГ, остаточно блокує кошти важливого місту підприємства, колектив лишається без заробітної плати але знаходить можливість працювати, допомагає бюджет міста і Закон.
В такому ж стані Кузнецовськ (Вараш) і Енергодар. Але правда на стороні наших міст.  

Країна йде до сучасних стандартів життя її громадян шляхом децентралізації, яка належне прописана в Стратегії сталого розвитку «Україна 2020» Президента Петра Порошенка. Южноукраїнськ  активно виконує її заходи.

Але безпідставне банкрутство КП ТВКГ помітно заважає виконувати цілу низку важливих завдань вказаної Стратегії.

Так не може бути. Правда і Закон повинні взяти верх і порочні дії певних посадовців АЕС повинні бути зупинені.

 Ні популізму, ні популістам! 

Южноукраїнці! Нас публічно називали «Прокладкою» і поганими фахівцями, ми витримали «Бешенные» санкції, як все це назвала заступник директора АЕС Савастру А.В. і все погане, що казали «бувші» у керма нашого міста. Це їм не принесе користі. А ми показали нашу готовність і надалі бути гарантом стримування різкого зростання тарифів на комунальні послуги, ми показали свій професіоналізм, ми стали ще сильніші на шляху нової роботи всім важливого КП ТВКГ.  

_____________________  

Президенту ДП НАЕК «Енергоатом»
Недашковському Ю.О  

 

ПОВТОРНЕ ЗВЕРНЕННЯ
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

 

Шановний Юрію Олександровичу!

09.03.2017 року від імені територіальної громади Южноукраїнська керівництво міста, депутати міської ради, її посадові особи та представники комунального середовища міста вже звертались до Вас з відкритим листом, де чітко вказувалось, що суто економічне питання – комунальні борги та способи їх погашення і тарифні особливості не варто переносити в політичну площину тим більше коли вони помножені на спробу банкрутства і як вказує практика Ваші спеціалісти не до кінця володіють цим не простим питанням взагалі, а в комунальному середовищі моно міста тим більше. Але до нас не дослухались. І не тільки в цей раз.

Міста Южноукраїнськ, Кузнецовськ (Вараш) та часткове Енергодар опинились в тривалій фінансовій облозі відразу після виборів 2015 року. Це стало помітною перешкодою в розбудові їх спроможності за вимогами децентралізації, яка органічно вписана в Стратегію сталого розвитку «Україна 2020» Президента України за його Указом, де соціально значимі питання цих громад відразу почали нести багато мільйонні втрати з причин сумнівного характеру ініціативи арештів розрахункових рахунків підприємств комунальної сфери послуг вказаних міст.  

Цю проблему намагались зрушити з місця міські голови «атомних» міст на нараді в «Енергоатомі» влітку 2016 року та їх ініціатива там не була підтримана, обіцяна нарада до зими 2016р. в «Енергоатомі» так і не відбулась. Натомість початок зими 2016р. в Южноукраїнську розпочався з процедури банкрутства міського водоканалу (ТВКГ), що вдарило як по цьому підприємству, так і по бюджету, що  нічого не змінило в надскладному стані КП ТВКГ Южноукраїнська, який, на наше аргументоване дослідження, тільки погіршується і не без вини, принаймні некваліфікованих дій певних високо посадовців ЮУ АЕС. Більше того, можливості «Енергоатому» отримувати погашення відомої заборгованості теж продовжують втрачатись.

На цих перегонах ми стали дотичними до мало зрозумілих речей, які з огляду на прості пояснення виглядають, принаймні дещо дивними. З однієї сторони Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» безумовно дотримується в самоврядуванні Южноукраїнська. В його 17-й статті, зокрема чітко вказане, що комунальні підприємства власності територіальних громад підпорядковані, підзвітні та підконтрольні органам місцевого самоврядування.

Міський голова Южноукраїнська не є таким органом, у нього інші повноваження до вказаного Закону. Але заступник директора АЕС Савастру А.В. публічно, на нараді «круглий стіл» в грубій формі відразу звинуватила Пароконного В.К. в тому, що це Він довів КП ТВКГ до банкрутства. Більше того, вона неодноразове називала понад 300-а сотенний колектив цього підприємства «прокладкою» та неграмотними людьми. Ця особа, щодо відкриття пресового арешту розрахункового рахунку цього підприємства, сказала, що то були «бешенные» санкції від АЕС.

Стенограмами та іншим документуванням зафіксовано ще багато з того, що не мало б личити представникам атомної енергетики, яка апріорі передбачає високі вимоги, принаймні до першої лінії працівників АЕС – оперативного персоналу та до керівної ланки цих відповідальних і потенційно небезпечних об’єктів, зокрема  вимог професіоналізму та моральних якостей високого ґатунку. Це та норма, яку апріорі дотримуються всі сучасні АЕС Світу.

Маємо також нагадати, що згідно іншої, 18 статті вказаного вище Закону України, зокрема відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають в комунальній власності відповідних територіальних громад будуються на договірній та податковій основі. Наводимо це для того, щоб знову деякі посадовці з АЕС не плутались. То вони кажуть, що міський голова як страус боїться щось вирішувати, то намагаються йому нав’язати не властиві, перевищені цій посаді функції і повноваження, що доречи карається Законом.

Процедурно до Закону, міський голова до теми боргів в частині компенсацій з бюджету напряму  не є дотичним. Ці процеси є виключною компетенцією міської ради. Міський голова за його обов’язком забезпечив розроблення потрібної Програми з її додатками та поясненнями і процедурно поставив це питання на розгляд міської ради, чим виконав свої повноваження на цьому етапі. А одноособової влади у міського голови щодо міського бюджету згідно Закону нема.

А тут ще і якісь обіди озвучують на зразок цитати з одного Інтернет ресурсу близького до АЕС –  «Мнениепрезидента Энергоатома» Юрия Недашковского о мэре Южноукраинска – «Раз городской голова не сдержал своих обещаний, мы будем действовать совершенно по- другому».  А по другому, это как? Не по закону?

Нагадаємо, в посадовій інструкції міського голови, а це Закон, відсутнє таке повноваження, як «обещание» і він не має ні права ні бажання, навіть для «Енергоатому» виходити за межі його повноважень і ніяких обіщаній не давав.

Цитата  з останньої наради на АЕС (квітень 17р. –  міський голова В.К. Пароконний до Президента ВП ЮУ АЕС «Енергоатом» Недашкоаського Ю.А. стосовно виходу з боргової проблеми:   «Юрий Александрович, городской совет – это юридическое лицо, у него есть исключительные полномочия – это земля, имущество и бюджет местный. Они единственный орган от имени громады, которому все это и принадлежит, кто  может давать гарантии. Не исполнительный комитет, не городской голова, не коммунальные предприятия, городской совет – это единственный орган».   

З 2000 року в Южноукраїнську 10 разів змінювались керівники міста. І не секрет, що для АЕС було бажаним мати і «свою» більшість в міській раді, і «свого» міського голову. Так, останні 11 років АЕС мала всю «свою» більшість у владі міста і що маємо? Місто розграбоване на суму в понад 40 мільйонів гривні і тільки, тільки правоохоронні органи беруться за їх розслідування.

І що характерно, саме в ці роки накопичуються борги міста до «Енергоатому».  Ліквідується будинковий облік комунальних послуг, який було виконано ще станом  на 2004 рік, а його оновлення на виконання двох Постанов Уряду України попередня, слухняна влада і не думала робити. Тільки з квітня 2016 року ці важливі роботи по енергозбереженню розпочато з фінансуванням з міського бюджету і то банкрутство КП ТВКГ їх суттєво уповільнило.

А тепер у всі можливі способи від високих посадовців АЕС ведеться суцільна пропаганда проти існуючого складу міської ради та міського голови, виношуються  різні приводи вийти на дострокові вибори. Але підтримка громади міста по реальним справам, навіть в умовах, як не раз вказано від АЕС – «бешенных» санкцій, не спроможні суттєво вплинути на розвиток міста не зважаючи на постійний потік недостовірної інформації від АЕС.  

Шановний «Енергоатом»! Як і було домовлено в реагування на візит представників колективу ТВКГ до Вашого офісу, Ви запропонували 06.07.2017 року приїхати в Южноукраїнськ і на одному з його майданчиків провести ще один круглий стіл з колом осіб від кого залежить розроблення засобів на врегулювання проблеми за порушеним Вами банкрутством ТВКГ міста.

У нас є прохання. Попереднє розгляньте і надайте нам декілька відповідей, де Ваші посадовці з ЮУ АЕС заблукали і сіють в місті неприпустимо недостовірну інформацію, а самі проявляють пасивність там, де є інтерес «Енергоатому»:

  • Начальник юридичного управління ЮУ АЕС вказує, що електростанція не арештовувала Рахунок на заробітну плату працівникам КП ТВКГ і офіційно звинувачує, що це місцева влада розповсюджує недостовірну інформацію. Та процеси в судах, за якими підприємству хоча і не просто, але все ж вдалось відстояти конституційне право колективу на заробітну плату лише на 4-й  місяць з дати арешту рахунку тією ж АЕС, вказують на зворотне. Це як потрібно розцінювати?
  • Є нагальна потреба пояснити, як і за яких таких обставин та аргументів  заступник директора ЮУ АЕС Савастру А.В. на все місто звинуватила міського голову Пароконного В.К., що це Він довів КП ТВКГ до банкрутства!? Борг тягнеться понад 10 років, а міський голова на посаді тільки понад рік і вже в цей термін введені важливі засоби програми обліку та регулювання щодо комунальних послуг. Чи будуть належні вибачення?
  • Як і з яких підстав заступник директора ЮУ АЕС Савастру А.В. на все місто образила великий колектив КП ТВКГ, назвавши їх – «прокладками»!? Чи будуть належні вибачення? 
  • Вже багато днів оприлюднене проект Програми виходу з стану банкрутства, а цікавості, як міська рада буде розглядати спосіб погашення боргів і як вона бачить забезпечення їх мінімізації на подальше, до виходу на без боргову роботу від ЮУ АЕС, ми не спостерігаємо. Натомість знову починається якийсь підспудний процес, який дуже схожий на зрив сесії міської ради, ще на якусь акцію тільки не на конструктивну роботу, яка потрібна і місту, і справі мінімізації боргів, де замість обговорення першопричин боргів ТВКГ від АЕС йдуть тільки безпідставні звинувачення, а конструктивної участі ми не бачимо. Яка буде позиція «Енергоатому»?
  • Нам вказувалось, що ми не використовуємо Інвестиційну програму КП ТВКГ, а ті хто так інформує «Енергоатом» забувають чи просто не знають, що разом з арештом рахунку КП ТВКГ від АЕС арештоване і джерело цієї програми цього підприємства. Чому є така необізнаність?
  • З АЕС нам рекомендують, аби КП ТВКГ платило б поточні платежі, відкрити рахунок в іншому банку і звідти плати на АЕС. Але цим вони нас штовхають на злочин, Це як пояснити – не знанням Закону, чи це робиться навмисне?
  • З причин ініціювання штучного банкрутства від ЮУ АЕС ДП НАЕК  «Енергоатом» КП ТВКГ поніс додаткові фінансові втрати на суму до 17 млн. грн.  
  • З причин вказаного банкрутства колектив ТВКГ втратив фінанси на штрафи та пені на вказані 17 мільйонів гривні, а місто вимушено ці зайві втрати покривати з міського бюджету, це збиток, який йому нанесено безпідставно, хоча і опосередковано, що буде з цією сумою?
  • Ініціювавши вказане банкрутство Енергоатом позбавив себе, КП ТВКГ та Южноукраїнську міську раду можливості врегулювати питання погашення заборгованості в позасудовий спосіб, в тому числі заблокувавши можливість отримання державної субвенції на суму 22,3 мільйонів гривні;
  • Яким чином абсолютні арешти розрахункових рахунків КП ТВКГ за ініціативою ВП ЮУ АЕС сприяють погашенню поточної заборгованості комунального підприємства?
  • Якими положеннями статутних документів ДП НАЕК «Енергоатом» передбачено повноваження ваших юристів щодо захисту інтересів ДВС України до їх переважного над Енергоатомом отримання грошей від КП ТВКГ?
  • В який спосіб за умови абсолютного арешту рахунків, КП ТВКГ повинно здійснювати підготовку до наступного опалювального сезону, аби забезпечити тепло в квартирах мешканців міста, в тому числі і співробітників АЕС?
  • В чому полягає істинна мета відкриття процедури банкрутства за умови, коли підтверджено недостатню компетентність юристів ВП ЮУ АЕС в таких складних і специфічних процедурах?  

На ці та ще і інші запитання потрібно отримати відповіді. Ще є час, але його дуже мало, попереду зима, а входити в другу зиму з вантажем банкрутства ТВКГ міський бюджет не зможе, бо буде нести втрати по іншим соціальним, вкрай важливим для його життя питанням. І в такому стані ми не одні, принаймні є ще частково Енергодар  і в повній мірі Кузнєцовськ (Вараш), де є його письмова підтримка ініціативних дій Южноукраїнська по піднятому питанню. У випадку відсутності конструктивну, як професійної роботи по подоланню вказаної проблеми, вже «атомні» міста самі будуть вимушені звертатись до судів і аргументована база для такої роботи є.

За протоколом, який підписано в «Енергоатомі» 30 червня 2017 року з учасниками акції захисту колективу КП ТВКГ, 6 липня в Южноукраїнському виконкомі міської ради запропоновано проведення наради по виходу з банкрутства КП ТВКГ на рівні причетних фахівців.

Разом з цим, АЕС не має втручатись в роботу депутатів міської ради, як попереднє з електростанції вже надходили їм не зрозумілі індивідуальні дзвінки. Спочатку потрібно працювати на рівні фахових спеціалістів по їх причетності до боргової проблеми та відпрацьовувати оптимальне і спільне рішення шляху виходу з зазначеного вище банкрутства, а потім йти до депутатів, яким потрібні вже готові варіанти такого рішення, а не дебати.

Маю нагадати, що з 4 липня починають свою роботу постійні депутатські комісії, попереднє відпрацьовані матеріали по оздоровленню економіки КП ТВКГ їм  роздані, якщо буде втручання в їх роботу від АЕС, то під загрозу зриву можуть потрапити питання порядку денного сесії міської ради, а їх 89, що не припустимо. Є варіант коли «боргове питання ТВКГ» отримає тільки інформаційне наповнення на цій сесії, а вже відпрацьована спільна процедура мінімізації боргів КП ТВКГ та подальше оздоровлення його роботи, це буде окреме рішення іншої сесії міської ради. 

 

      Міський голова
     Заступники міського голови

     Секретар міської ради
     Депутати міської ради,
     посадовці її виконкому
     та КП ТВКГ
          (понад 20 підписів)

         

          03.07.2017р.              

 

"Если не слышат местную власть, то людей будут слушать, иначе зачем идти в Европу!

Вместе с тем меня настораживает тот факт, что это тема не новая. По этим вопросам городской совет Южноукраинска принимал несколько резолюций. Были многочисленные поездки должностных лиц исполкома и ТВКХ в Министерства и другие инстанции. Но видно у нас в Центре говорить научились, а вот слушать и слышать не всегда. А придется, ведь это часть демократии, которую мы все так хотим."

Прокомментрировал ситуацию депутат Южноукраинского горсовета Эрик Григорян

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты