Общество | Южноукраинск, 17 Октября, 2018

Правила змінилися: хто в Южноукраїнську має право на комунальну субсидію

Свежие новости: Правила змінилися: хто в Южноукраїнську має право на комунальну субсидію

Стартує опалювальний сезон і южноукраїнцям доведеться більше сплачувати за комунальні послуги. Якщо для когось цифра в платіжках непід’ємна – треба звернутися за допомогою від держави.

Утім, з травня, правила видачі субсидій стали більш строгими. Про умови отримання допомоги від держави на комунальні послуги розповіла виданню «Маю право» Ельвіра Гехад, директор департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради.

– Правила видачі субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послугзмінилися, тож і кількість претендентів теж змінилася – їх значно поменшало. Ще декілька років томудопомогу отримували більше п’яти тисяч южноукраїнських домогосподарств, а тепер ця цифра менша двох тисяч.

З травня і по жовтень до нас за субсидією звернулося 1669 домогосподарств. Ще не всі заявники пройшли спеціальну перевірку. Людина подає заяву і заповнену декларацію, під документами ставить підпис, підтверджуючи правдивість інформації. Та все одно надана інформація звіряється з певними базами даних. Зокрема, з фіскальними органами, які володіють інформацією про рівень доходів громадян. Про автомобілі дізнаємося через бази МВС.

Наприклад, у нас був такий випадок: жінка подала заяву на отримання комунальної субсидії, а під час перевірки виявилося, що в сусідній області вона має житло і власний бізнес.

Скільки домогосподарств вже отримують допомогу?

– На сьогодні комунальну субсидію вже отримують 1241 южноукраїнських домогосподарства. Без попереднього звернення ми автоматично перерахували допомогу 364 субсидіантам. За новою заявою призначили допомогу від держави 877 родинам. У призначенні субсидії відмовили 467 домогосподарствам, в тому числі було 213 відмов за рішенням спеціальної комісії. Крім того, з числа призначених субсидій близько 400 сім’ям субсидія нарахована 0 гривень.

Які основні причини відмови?

– Вчасному нарахуванню субсидій часто заважають неправдиві дані, або не надані відомості про членів сім’ї, про придбану власність, земельні ділянки (паї), транспортні засоби, забувають надати повідомити про новонароджених дітей.

Основною причиною відмови є відсутність доходів у працездатної особи та несплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не менше ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення субсидії.

Безробітна людина має стояти на обліку в центрі зайнятості. Претендувати на субсидію може, однак має сплачувати соціальний внесок. Якщо, наприклад, соціальний внесок сплачено, але доходи не перевищують 1 тис. грн (менше розміру мінімальної заробітної плати), то сума, від якої їй буде розраховуватися субсидія, буде становити три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

Не мають права на комунальну субсидію:

  • орендодавці, що не задекларовають доходи від здачі майна;
  • особи, що вчинили одноразову покупку, або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше п’яти років;
  • особи, які перед зверненням отримали спадщину, або набули права власності на земельну ділянку, транспортний засіб, житло;
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг;
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою.

Хто має право на отримання комунальної субсидії?

– Законодавством України право на отримання державної допомоги мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та урахування пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупності доходу сім’ї.

Терміни на подачу заяв на отримання субсидій необмежені. Людина будь-коли може заповнити декларацію. Перерахунок субсидій відбувається двічі на рік: в опалювальний період і в літній період. Якщо в Южноукраїнську таки підвищать тариф на гарячу воду та опалення, перерахунок субсидіантам зроблять автоматично.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты