Политика | 1 Марта, 2024

Показники перевищили рівень 2021 року: скільки агропродукції Польща імпортувала з Росії

Свежие новости: Показники перевищили рівень 2021 року: скільки агропродукції Польща імпортувала з Росії

За 2023 рік Польща імпортувала з росії товарів на 2,6 мільярди доларів, а з Білорусі – на 450 мільйонів доларів. Якщо поглянути лише на аграрну продукцію, то її імпорт з росії в Польщу сягнув $117 мільйонів та перевищив рівень 2021 року, тобто рівень до повномасштабної війни.

“Зокрема, понад як удвічі зріс імпорт зернових та олійних, майже незмінним залишились обсяги імпорту олії. Натомість, ввезення шротів та інших залишків переробки впало з 25 мільйонів у 2021 році до лише 1 мільйона доларів у 2023 році”, - йдеться у матеріалі.

Схожа ситуація склалася і у торгівлі поляків з Білоруссю. Імпорт зернових, олійних та шротів поступово зростав як у 2022 році, так і в 2023 році. Загалом Польща торік заплатила білорусам 55 мільйонів доларів за придбану агропродукцію. Продукти харчування тут не враховані.

“Проте для розуміння масштабу цієї проблеми потрібно враховувати два факти. Обсяги імпорту Польщі з росії та Білорусі суттєво менші обсягів її імпорту з України. Торік з України до Польщі було продано агропродукції на 1,3 мільярди доларів, тоді як з рф та Білорусі – на 117 та 55 мільйонів доларів відповідно”, - сказано у статті.

Крім шроту, Польща майже не імпортує інші товари з рф та Білорусі, на які накладала ембарго щодо України. Єдина позиція, яка все ж присутня, це російське насіння соняшнику, проте в мізерних обсягах – близько 50 тисяч доларів щомісяця.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости