Политика | Первомайск, 31 Января, 2020

Первомайські депутати звернулися до батьківської спільноти: грошей на освіту не вистачає

Свежие новости: Первомайські депутати звернулися до батьківської спільноти: грошей на освіту не вистачає

30 січня на сесії Первомайської  міської ради депутати більшістю голосів остаточно затвердили рішення про звернення до батьківської громади з приводу благодійних внесків. Цим фактом вони підтвердили неможливість  у повному обсязі профінансувати заклади освіти з міського бюджету.

Зазначене рішення викликало неоднозначну оцінку у громадськості. Надаємо текст рішення з проєкту, розміщеного на сайті міської ради.

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ

За інформацією Сергія Бондарчука, секретаря Первомайської міської ради, звернення до батьків має назву: «Про інформування населення щодо стану фінансування галузі освіти на 2020 рік».

ЗВЕРНЕННЯ ДЕПУТАТІВ ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДО БАТЬКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ МІСТА

Шановна громадо!

Днями міською радою затверджено бюджет міста Первомайська. На жаль, він є дефіцитним і не дозволяє задовольнити усіх нагальних потреб наших мешканців.

Відчуваючи велику відповідальність перед тими, хто надав депутатському корпусу мандат довіри, змушені звернутися до вас через складну фінансову ситуацію, що склалася в галузі «Освіта» — одній із найбільших у місті.

Відповідно до чинного законодавства повноваження з її фінансування та утримання покладаються на  міську раду.  Тож  на 2020 рік на це з міського бюджету заплановано  понад 148 млн грн, 98% з яких — обов’язкові видатки, так звані «захищені» статті бюджету: заробітна плата (62,3%),  енергоносії (22,8%) та  харчування дітей (12,5%). На інші потреби передбачено лише близько 2% від загального фінансування галузі. Це дуже мало, бо не дозволяє вирішити навіть найбільш наболілих проблем.

Нагальні потреби галузі на рік детально описані в бюджетному запиті управління освіти. І їх чимало, адже на утриманні галузі – 143 будівлі, з яких 46 призначені для здійснення освітнього процесу. З них 8 мають вік понад 100 років, 13 будівель –  50 років і більше, 24  – понад 30 років.

Звичайно, нас, депутатів міської ради, турбують проблеми галузі, які ми з року в рік не маємо змоги вирішити.

Це, в першу чергу, питання безпеки життєдіяльності: не працюють пожежні сигналізації; не здійснено просочення пожежостійкою речовиною дерев’яних конструкцій горищних приміщень; не виділяються кошти на закупівлю чи перезарядку вогнегасників. Потребує оновлення матеріальна база, необхідно здійснити капітальні ремонти дахів у ряді закладів. На часі – закупівля обладнання харчоблоків, ремонт спортивних майданчиків, огорож, фасадів, асфальтового покриття тощо.

Безумовно, по мірі надходжень до міського бюджету ми намагатимемося вирішувати зазначені проблеми.

Разом з тим, маємо чесно визнати: в умовах обмеженого фінансування без вашої підтримки зробити це буде непросто. Останнім часом у соціальних мережах поширюється інформація про те, що галузь освіти на 100% забезпечена коштами на всі нагальні потреби. На жаль, це не відповідає дійсності: на 2020 рік галузь профінансована на  66,8% від потреби.

Цього року, як і вже багато років поспіль, ми не змогли закласти в  бюджет галузі кошти на придбання миючих засобів, паперу, посуду, господарчих товарів, заправку вогнегасників, поточні ремонти приміщень тощо.  Тож сподіваємося на вашу підтримку, адже відповідно до пункту 2 статті 78 Закону України «Про освіту», фінансування закладів освіти здійснюється не тільки за рахунок коштів відповідних бюджетів, й із інших джерел, не заборонених законодавством, зокрема благодійних внесків.

Разом з тим, наголошуємо, що благодійні внески мають залучатися лише на добровільній основі, а батьки разом із керівниками закладів освіти мають забезпечити прозорість та відкритість використання коштів, як того вимагає чинне законодавство.

Упевнені, що, дякуючи нашим з вами спільним зусиллям,  ми створимо в закладах належні умови для безпечного й комфортного перебування дітей.

За дорученням депутатів Первомайської міської ради,

Міський голова                                                                                    Л.Г. Дромашко

Джерело: pervomausk.info

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты