Политика | Южноукраинск, 30 Июля, 2018

Олександр Палій звернувся до поліції через перешкоджання южноукраїнськими посадовцями його депутатській діяльності

Свежие новости: Олександр Палій звернувся до поліції через перешкоджання южноукраїнськими посадовцями його депутатській діяльності

Минулого тижня у стінах міськвиконкому стався невеличкий інцидент, який яскраво засвідчив, яка там зараз негативна обстановка і хто насправді керує Южноукраїнськом після усунення Віктора Пароконного.

У середу, 25 липня, депутат Олександр Палій завітав до кабінету секретаря Южноукраїнської міської ради Людмили Дзюбенко, яка наразі формально виконує обов’язки мера. Олександр Васильович поцікавився, чому на офіційному сайті не оприлюднюються деякі розпорядження міського голови, зокрема, про призначення на посаду заступника директора департаменту інфраструктури міського господарства Володимира Божка. У відповідь почув, що це кадрове питання, тому його начебто не зобов’язані доводити до відома жителів міста. Депутат справедливо зауважив, що у випадку з відстороненням директора КП ТВКГ Василя Потюка, громадськість проінформували, що свідчить про вибірковий підхід. Також Палій апелював до законодавства і попросив ознайомитись з розпорядженням про призначення Божка і надати його копію.

Просте, здавалося б, прохання спричинило справжній переполох. На підмогу Дзюбенко, яка не знала, як іще відмовити депутату у його законному праві, прийшли досвідчені у таких питаннях керуючий справами виконкому Ірина Головченко і юрист Сергій Миськів. Палію почали розповідати, що спочатку слід написати запит і лише тоді протягом десяти днів нарешті можна буде отримати копію. І взагалі, за твердженнями посадовців, депутат має обґрунтувати необхідність надання йому документа.

Зрозумівши, що правди від них не добитися, Палій був змушений викликати поліцію, аби засвідчити факт перешкоджання депутатській діяльності.

– Я сказав, ви ж розумієте, що, якщо приїде поліція, це все затягнеться. Тому не порушуйте мої права, надайте доступ до документа, бо, якби ви всупереч ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування» не оприлюднили його, я б до вас і не приходив, – пояснив чиновникам Олександр Васильович.

Втім, переконливі аргументи не подіяли. Оперативно-слідча група, яка прибула на виклик, прийняла заяву про перешкоджання депутатській діяльності. Але підсуїтився і юрист Сергій Миськів. Він нашвидкуруч підготував абсолютно безглузду з юридичної точки зору заяву до поліції, в якій звинуватив Палія у захопленні державної установи і самоправстві.

– Це звичайний наклеп, що я когось там заблокував у кабінеті, захопив секретаря. Мачня! Вони б мені приписали ще вбивство президента Кеннеді, – обурюється Палій і додає:  – У ст.49 Закону України «Про місцеве самоврядування» чітко зазначено, що посадові особи зобов’язані сприяти депутатам у виконанні їх повноважень. Будь-який документ на нашу письмову чи усну вимогу виконавчі органи повинні надати. Це навіть стосується і комунальних підприємств. І неважливо, чи є доручення виборців. Не може бути обмежено право депутата на ознайомлення з документами. Це підтверджується цілою серією судових рішень.

Найпоказовішим у цій ситуації є той факт, що всупереч закону і здоровому глузду депутату міської ради копію розпорядження не надали і на офіційному сайті не оприлюднили, зате її опублікували на сайтах, пов’язаних із Сергієм Горностаєм. Таким чином напрошується висновок, що саме він нині є справжнім керівником органів місцевого самоврядування. І, якщо навіть обранець громади не може добитися виконання закону, то що вже й казати про пересічних южноукраїнців.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости