Политика | Николаев, 4 Декабря, 2022

Німці хочуть встановити біля Миколаєва плавучу електростанцію

Свежие новости: Німці хочуть встановити біля Миколаєва плавучу електростанцію

Турецька Karpowership та німецька Siemens Energy запропонували українському уряду рішення, яке може послабити відключення електроенергії. Вони хочуть загоити Південь країни плавучими електростанціями.

1 грудня член правління з комерційних операцій турецької компанії Karpowership Зейнеп Харезі заявила, що компанія веде переговори з одеською владою та державною «Укренерго» з приводу розміщення біля Одеси трьох плавучих електростанцій потужністю 300 МВт.

Німецька Siemens Energy у листопаді цього року також звернулася до уряду зі своєю пропозицією, свідчить презентація компанії, яка є у розпорядженні Forbes. Siemens пропонує розміщення своїх електростанцій акваторії біля Одеси, Миколаєва, Ізмаїла. Піднятися вище річкою Дніпро не вийде: заважають російські військові та мости.

Siemens пропонує Україні електростанції потужністю 150–300 МВт. Опад барж - від 5 м.

У прес-службі «Укренерго» Forbes повідомили, що держкомпанія не веде жодних переговорів щодо плавучих електростанцій.

Прес-служба Міністерства енергетики відмовилася від коментарів на цю тему.

« Переговори справді були , – каже на умовах анонімності чиновник із уряду.

– Але поки це вилами по воді писано, більше схоже на просування комерційних інтересів, тож ми обережні ».

Українське узбережжя заміновано, а в морі – Чорноморський флот РФ, який суттєво ускладнює реалізацію цієї ідеї, пояснює неквапливість уряду Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Не менша проблема – Україна не має необхідної інфраструктури, щоб швидко підключити до мережі плавучі електростанції, додає він. «Доведеться будувати з нуля», – каже Харченко.

Крім того, це навряд чи вирішить проблему з дефіцитом електроенергії у країні.

" Передати кудись великий обсяг електроенергії все одно не зможемо, оскільки через ракетні обстріли ми обмежені найближчими двома-трьома підстанціями ", - зазначає він.

Раніше голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім попередив , що світло в Миколаївській області відключатимуть частіше, але за графіком — з перервами, коли світло таки подаватиметься.

Довідка:

Плавучі електростанції підключаються до наземних мереж за допомогою кілометрового кабелю. Для виробництва електроенергії баржі спалюють скраплений природний газ, мазут із низьким вмістом сірки або біодизель. Пальне на плавучу електростанцію подається з допоміжного судна.

Турецькі плавучі електростанції використовувалися в Африці та Азії. Karpowership має вісім барж, які можуть генерувати до 2 ГВт електроенергії, найпотужніша – 500 МВт. Для порівняння: найбільша в Європі Запорізька АЕС, яка тимчасово окупована російськими військами, має потужність 6 ГВт.

Плавучі станції турецької компанії Karpowership виробляють електроенергію, ціна якої становить 20–25 євроцентів за кВт·год, за даними Bloomberg. Якщо перерахувати за курсом НБУ, то це 7,64–9,55 грн за кВт⋅год.

Українські приватні споживачі платять за електроенергію 1,44–1,68 грн за кВт⋅год.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости