Политика | 30 Мая, 2023

Нардепи прийняли за основу законопроєкт про додаткові доплати військовослужбовцям

Свежие новости: Нардепи прийняли за основу законопроєкт про додаткові доплати військовослужбовцям

Верховна Рада у вівторок, 30 травня, ухвалила в першому читанні законопроєкт №9342, який в тому числі передбачає виправлення ситуації з доплатами представникам Сил оборони під час воєнного стану.

За нього проголосували 333 депутати, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

«Чому за основу? Ну, тому що по факту були зауваження, що самі виплати військовим не повертаються. І ще дискусії щодо встановлення рівня виплат», – пояснив він.

Строки подання правок до другого читання скоротили до семи днів, тому очікувати на ухвалення законопроєкту в цілому можна протягом червня.

Нардеп Соломія Бобровська назвала законопроєкт «сирим» і зазначилила, що він потребує невеликого доопрацювання до другого читання, «інакше в нас були всі шанси породити новий колапс і незадоволення з виплатами».

«Отже, що передбачає зараз законопроект 9342:

1. Додатково до нинішніх 500-600грн - 6000 грн грошової виплати строковикам;

2. 2380 грн - грошова виплата курсантам в додаток до 600-800 грн теперішніх виплат ;

3. Розмите формулювання премій інструкторам навчально-тренувальних центрів, яке МОУ навряд виправить ;

4. Всього лиш 6000 грн пораненим військовослужбовцям, яких виводять поза штат та час лікування і відновлення, що є сумою, яка є неможливою для проживання;

5. Обов’язкова базова військова підготовка (від 30 днів) перед залученням до виконання бойових дій;

6. Відпустка тривалістю 30 днів +10 днів», - написала Бобровська.

Щомісячна додаткова винагорода військовослужбовцям від 30 тисяч до 100 тисяч гривень передбачається пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом міністрів (тобто без участі парламенту).

Депутати окремо збираються доручити керівникам сектору безпеки і оборони України передбачити винагороду для інструкторів диференційно залежно від рівня, інтенсивності та напрямів підготовки.

Під час воєнного стану військовим гарантуватиметься відпустка тривалістю 30 днів, а також додатково 10 днів оплачуваної відпустки за сімейними обставинами чи з інших поважних причин.

Законопроєкт також гарантує, що мобілізовані громадяни України, які раніше не проходили службу, мають обов'язково пройти курс базового військового вишколу та підготовку за військово-обліковою спеціальністю тривалістю не менше одного місяця.

У разі ухвалення законопроєкт набере чинності наступного дня після опублікування.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты