Криминал | 6 Октября, 2023

НАБУ провело обшук щодо можливої розтрати мільйонів на тепловізорах для Сил оборони

Свежие новости: НАБУ провело обшук щодо можливої розтрати мільйонів на тепловізорах для Сил оборони

Керівник компанії Archer Олександр Яременко заявив, що єдиний в Україні виробник охолоджених тепловізійних прицілів призупинив роботу через обшуки НАБУ. У правоохоронному органі відкидають звинувачення.

Олександр Яременко у Facebook заявив, що компанія призупинила роботу з ремонтом, обслуговуванням або з «прошивкою» приладів Archer і звинувачує у цьому детективів НАБУ, які 4 жовтня провели обшуки в офісах та в будинках співробітників, де вилучили телефони, комп’ютери та документи, що стосуються виконання державних контрактів.

По його словам, все «пройшло більш-менш порядно», а представники фірми добровільно передали техніку, всі паролі і документи.

«Але що викликало здивування…

По-перше, сама Ухвала суду, з якою прийшли слідчі, містить 90% брехні! Суд виносив рішення, не перевіривши інформацію.

По-друге. Чомусь копіюються конструкторські креслення і документація, програмні продукти, які є інтелектуальною власністю компанії і держави... Дуже сподіваюсь, що ця документація не потрапить закордон до наших конкурентів.

По-третє, навіщо було лякати нашу маленьку секретчицю і на її очах півтори години «ґвалтувати» пустий сейф, ключі від якого були у начальника охорони, з яким не було зв’язку через вилучений телефон.

Четверте. Слідчі не підготовлені, і не знають, що ми виконали всі державні контракти, не дивлячись на всі перепони і складнощі. Не розуміють до кого прийшли і що взагалі ми виробляємо.

П’яте. Чомусь перші слова пані детектива в моєму домі після слів «Здрастє» була улюблена фраза пана Тімонькіна з ATN: «Це ж Ви завозили матриці FLIR без ліцензії». Недосвідчена слідча не знає, що 10 років тому, коли ми співпрацювали з компанією FLIR, не можливо було не те що завезти ці матриці, але й просто купити їх без отримання ліцензії Госдепартаменту США. Дуже сподіваюсь, що детектив – не знайома пана Тімонькіна, якому наш Archer як кістка в горлі.

Що взагалі викликало обурення – це неодноразові вислови пані детектива, що ми не можемо нічого виготовляти і, що ми є «прокладкою» Міністерство оборони України. Молода слідча навіть не поцікавилась, що ця «прокладка» Archer з 2014 року і до сьогодні виконала загалом 71 контракт для оборонного сектору, зокрема 8 з яких – з Міністерством оборони України, і продовжує виконувати нові контракти 2023 року з силовими структурами України (Національна гвардія України, Національна поліція України, Служба безпеки України та ін.).

Компанія Archer ніколи не була і не буде нікому «прокладкою». Ми – за вільну квітучу Україну. Ми проти корупції», – сказано у його заяві.

Після цієї заяви у НАБУ 6 жовтня надали свою відповідь на слова Яременко.

У НАБУ підтвердили, що провели обшуки в приватних компаніях, дотичних до постачання продукції оборонної промисловості, у межах кримінального провадження щодо можливої розтрати державних коштів в особливо великих розмірах при закупівлі державою продукції оборонного призначення.

«Наразі встановлено, що одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів – майже 1,5 млрд гривень, з яких компанія отримала передоплату (від 80 до 100%). Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад 9 місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у боротьбі з агресією рф. Крім того, станом на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн грн. Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій», – роз’яснили у Бюро.

По словам представників відомства, закордонні компанії, афілійовані з компаніями-постачальниками, «перебувають у фокусі уваги західних правоохоронців за фактом можливої легалізації (відмивання) коштів».

У НАБУ заявили, що перед початком обшуку представникам компанії надали ухвалу про проведення обшуку та запропонували добровільно видати необхідні слідству речі та документи і вже після відмови було прийнято рішення щодо проведення обшуку.

Відомство заявляє, що під час обшуку основного офісного приміщення детективами не вилучалася комп’ютерна техніка, а всі необхідні відомості скопійовано на місці за участю спеціаліста. Слідчі дії проведено з урахуванням специфіки діяльності постачальника та забезпечення його безперебійної роботи, насамперед щодо виконання своїх зобов’язань перед Міністерством оборони України. Рішення про вилучення документів приймалися з урахуванням доводів представників постачальника про їх необхідність в поточній діяльності.

В іншому офісному приміщенні вилучено два особисті ноутбуки працівників у зв'язку з необхідністю їх експертного дослідження та неможливістю детального огляду безпосередньо на місці обшуку.

Окреме копіювання конструкторських креслень і документації, програмних продуктів, які є інтелектуальною власністю товариства, не здійснювалось, заявляють у НАБУ.

«Під час обшуку було виявлено сейф. Оскільки ключі від нього працівники компанії не надали, старшим групи було прийнято рішення про його відкриття засобами зламу», – пояснили свої дії детективи.

У НАБУ зазначають, що обшук – одна із слідчих дій, які проводяться під час розслідування для збору необхідних доказів. У відомстві запевняють, що їх детективи «завжди дотримуються високих моральних та професійних стандартів». Також там обіцяють провести розслідування у випадку незаконності дій своїх співробітників.

«Наразі розслідування триває, встановлюються, включно з використанням засобів міжнародного співробітництва та фінансової розвідки, всі обставини укладання контрактів та напрямки використання коштів, одержаних від Міністерства оборони України. Розголошення інших відомостей може зашкодити досудовому розслідуванню.

З огляду на важливість справи, НАБУ інформуватиме про подальший її перебіг максимально відкрито та прозоро (з урахуванням всіх законодавчих обмежень)», – підсумували у відомстві.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости