Криминал | 3 Августа, 2023

НАБУ оголосило підозру олігарху Жеваго, який підкупив голову та суддів Верховного суду

Свежие новости: НАБУ оголосило підозру олігарху Жеваго, який підкупив голову та суддів Верховного суду

НАБУ і САП 3 серпня повідомили власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго про підозру у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

Про це повідомили в НАБУ.

Жеваго оголосили про підозру за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України (“Надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище”). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без неї.

Оскільки підозрюваний на момент скоєння злочину і до теперішнього часу перебуває у Франції, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Нагадаємо, ще в 2019 році Жеваго повідомили про підозру у розтраті $113 мільйонів банку “Фінанси та кредит”. Тоді бізнесмена оголосили в розшук по Україні, а в 2021 році ДБР повідомило, що Жеваго оголосили у міжнародний розшук Інтерполу.

27 грудня 2022 року поліція Франції затримала Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель. Згодом Жеваго вийшов на волю під заставу. Суд у французькому місті Шамбері відхилив запит української сторони про екстрадицію Жеваго.

Повертаючись до підкупу суддів Верховного суду. За даними слідства, у 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній (колишні акціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року Жеваго вступив у змову з адвокатом Горецьким, який мав зв’язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів США (1,8 мільйона – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів хабаря.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты