Экономика | Южноукраинск, 12 Сентября, 2018

На Южно-Українському енергокомплексі відбулося відкрите обговорення проектів тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олександрівською ГЕС електроенергії на 2019 рік

Свежие новости: На Южно-Українському енергокомплексі відбулося відкрите обговорення проектів тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олександрівською ГЕС електроенергії на 2019 рік

На Южно-Українському енергокомплексі 7 вересня відбулося відкрите обговорення інвестиційних програм і проектів тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олександрівською ГЕС електроенергії на 2019 рік, а також змін до їх інвестиційних програм на 2018 рік. Захід проведено з метою дотримання принципів прозорості при прийнятті рішень, досягненні балансу споживачів, ліцензіатів і держави, забезпечення безперешкодного доступу до інформації щодо встановлення тарифів відповідно до порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Стати учасниками заходу мали змогу всі бажаючі. Повідомлення та обґрунтовуючі матеріали щодо необхідності встановлення тарифів та схвалення інвестиційних програм було заздалегідь оприлюднено на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою отримання зауважень та пропозицій у встановлений строк. Таких від зацікавлених осіб не надійшло.

Відкрите обговорення проектів тарифів на відпуск виробленої Ташлицькою ГАЕС і Олександрівською ГЕС електроенергії на 2019 рік пройшло в конференц-залі каскаду ГЕС-ГАЕС за участі представників дирекції НАЕК «Енергоатом», ВП «Южно-Українська АЕС», місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, зокрема, виконавчої влади міста Южноукраїнськ та Олександрівської об’єднаної територіальної громади. У його перебігу було зазначено, що формування тарифів на відпуск електричної енергії та їх структури здійснено відповідно до річного плану виробництва та відпуску електроенергії, планованих економічно-обґрунтованих витрат, на основі яких розраховується та встановлюється тариф. У проектах враховано зростання цін на матеріали, комплектуючі, запчастини та послуги відповідно до прогнозного індексу цін виробників промислової продукції.

Під час відкритого обговорення начальник сектору дирекції з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Олександр Сазанович особливу увагу приділив добудові Ташлицької ГАЕС, зокрема її другої черги – гідроагрегату №3. Представник дирекції Енергоатома наголосив, що відповідною постановою Кабінету Міністрів передбачено завершити проект добудови третього агрегату Ташлицької ГАЕС до 2020 року.

«Цей проект є дуже важливим для нас. Тому прошу розглянути, обговорити та підтримати його», - звернувся Олександр Сазанович до присутніх.

Фахівці ВП ЮУАЕС надали розгорнуту інформацію про заходи, внесені до інвестпрограм ТГАЕС і ОГЕС на 2019 рік та їх вартість,  представили детальні обґрунтування та прорахунки за кожною зі статей витрат структури тарифів, відповіли на запитання учасників обговорення. Згідно з наданою інформацією, середній тариф для Ташлицької ГАЕС на 2019 рік за проектом, що буде направлений для розгляду до НКРЕКП,  складе 561,25 коп. за кіловат-годину,  для Олександрівської ГЕС – 278,91 коп. за кіловат-годину.

Йшла мова на зустрічі й про інвестпрограми поточного року. У вступному слові  представник дирекції з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Олександр Сазанович зазначив, що затверджену НКРЕКП на 2018 рік інвестиційну програму Олександрівської ГЕС наразі вже виконано на 92%, Ташлицької ГАЕС – на 64%. Доповнюючи його, южно-українські фахівці доповіли, що витрати за деякими вже реалізованими роботами вдалося скоротити. Тож представники енергокомплексу запропонували перенаправити заощаджені кошти на заходи, що залишаються в стадії реалізації, без зміни загальної вартості інвестпрограм. 

Надані пояснення були ґрунтовними та достатніми. Представники органів місцевого самоврядування м. Южноукраїнськ та Олександрівської об’єднаної територіальної громади одностайно підтримали представлені інвестиційні програми та проекти тарифів для Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС  на 2019 рік, а також зміни до інвестпрограм цих об’єктів гідроенергетики на поточний рік.

Результати публічного обговорення буде відображено в протоколі та передано до НКРЕКП. За згодою учасників, у документі буде зазначено, що відкрите обговорення проведене на засадах гласності, добровільності та свободи висловлювань.

По завершенні зустрічі своєю думкою щодо необхідності таких публічних обговорень поділився голова Олександрівської об’єднаної територіальної громади Микола Бензар:

«Обговорення повинні проводитися, щоб спільнота знала, що і як відбувається на енергокомплексі. Щоб люди бачили, що дійсно все проходить не за закритими дверима, а прозоро. Сьогодні на сесії я розповім нашим депутатам що каскад ГЕС-ГАЕС працює стабільно і продовжує будуватися. А отже, ми зможемо отримати інвестиції за соцпрограмою добудови Ташлицької ГАЕС. Сподіваюся, що ті проекти, які ми зараз розпочали, – спортивний комплекс, біогазову установку, можливо, сонячні батареї,  ми втілимо за рахунок саме цих коштів. Щодо представлених інвестпрограм і тарифів, бачимо, що не просто «з потолка» ці цифри взяті, а законні,  і ми їх підтримуємо».

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты