Криминал | 11 Декабря, 2023

На Рівненщині поліція зі спецпризначенцями провела рейд проти копачів бурштину

Свежие новости: На Рівненщині поліція зі спецпризначенцями провела рейд проти копачів бурштину

На Рівненщині Нацполіція провела обшуки у нелегальних копачів бурштину. Викрито сімох учасників угруповання, серед яких був депутат ОТГ.

Про це повідомили у Нацполіції та прокуратурі

За результатами відпрацювання отриманої інформації, поліцейські встановили учасників угруповання так званих копачів бурштину. До його складу входило вісім осіб, серед яких і депутат однієї з територіальних громад. Всі вони мешканці Сарненського та Рівненського районів. Їхня протиправна діяльність мала кілька напрямків: незаконний видобуток, скупка каміння, обробка та збут.

Каміння зловмисники видобували на територіях природного заповідника та Клесівського лісового господарства. Під час нелегальних робіт зловмисники використовували небезпечну для навколишнього середовища технологію гідрозмиву ґрунту.

Окрім того, фігуранти скуповували бурштин-сирець в інших перевірених копачів та обирали лише найякісніший. Придбаний та видобутий камінь обробляли в підпільних майстернях. Аби не привертати до себе зайву увагу, деякі з учасників організували мініцехи у своїх помешканнях: завозили бурштин невеликими партіями, решту зберігали у своїх спільників, задля конспірації фігуранти спілкувалися між собою за допомогою рацій. Оброблений бурштин збували за кордон.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Рівненській області, слідчі відділу поліції спільно з прокурорами за силової підтримки поліції особливого призначення провели заходи для ліквідації діяльності угруповання. На місці нелегального видобутку викопної смоли правоохоронці викрили трьох учасників групи. Поблизу них знаходилися саморобні помпи з приєднаними шлангами та були вириті ями.

У ході 17 обшуків обшуків у «чорних копачів» оперативники та слідчі вилучили понад 200 кілограмів бурштину-сирцю, мотопомпи кустарного виробництва, знаряддя для видобування та обробки каміння, автомобілі, квадроцикл, радіостанції та чорнові записи. За попередніми даними, вартість каміння становить майже 4,5 мільйони гривень.

Відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 240-1 Кримінального кодексу України — незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину. Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно та повідомлення учасникам групи про підозру.

Фігурантам може загрожувати до 7-ми років позбавленням волі з конфіскацією майна.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости