Общество | Южноукраинск, 11 Октября, 2019

Молоді працівники ЮУАЕС успішно адаптувались на перших робочих місцях

Свежие новости: Молоді працівники ЮУАЕС успішно адаптувались на перших робочих місцях

Виробничу адаптацію успішно пройшли молоді працівники, що працевлаштувалися на ЮУАЕС у 2018 році. Спеціалісти виказали вдоволення ставленням до себе у трудових колективах, хочуть і надалі розвиватися в своїх професіях.

Восьмеро з чотирнадцяти спеціалістів прийшли на ЮУАЕС минулого року після навчання за тристоронніми договорами цільової підготовки «ЗВО – Студент – ЮУАЕС», ще шестеро – за вільним наймом. Один фахівець зараз проходить строкову військову службу в Збройних силах України. Серед новоприбулих - оператор реакторного відділення, електрослюсар та електромонтери, токар, інженер-програміст, геодезисти, переробник радіоактивних відходів, моторист тощо.

Станіслав Баташан має диплом Одеського національного політехнічного університету з відзнакою, рік тому влаштувався інженером з розрахунків та режимів у відділ ядерної безпеки. Каже, що братися за такий серйозний напрямок роботи було трохи лячно, навіть не до кінця усвідомлював, з якими завданнями доведеться стикатися. Алепрофесія подобається, тому має намір далі в ній вдосконалюватись. 

«Колектив мене прийняв добре, в усі аспекти роботи посвятили, дали базу, а далі я вже сам вчуся і занурююсь у робочий процес. Професія мені цікава, це те, на що я вчився, те, що вивчав 5,5 років в університеті, я йшов до цього», - зазначає Станіслав Баташан.

Наставник молодого фахівця,провідний інженер – керівник групи з розрахунків та режимів ядерно-фізичної лабораторії ВЯБ ЮУАЕС Юрій Сінчук у свою чергу роз’яснює: 

«Станіслав - контролюючий фізик. Це фахівець, який забезпечує ядерну безпеку в процесі перевантаження палива, у процесі переходу енергоблока на мінімально контрольований рівень потужності, при перехідних режимах потужності реакторної установки. Станіслав показав себе грамотним спеціалістом, він успішно виконував усі свої обов'язки і окремі доручення керівництва, як під наглядом, так і самостійно».

Початок трудової діяльності пов’язаний з певними труднощами. Молодий працівник ще не має потрібних умінь і практичних навичок, він не знайомий з корпоративною культурою та тонкощами соціально-трудових відносин. На жаль, й до сьогодні в нашому суспільстві ще не серйозно сприймаються заходи з пристосування фахівців до робочого середовища. Натомість, завдяки системі управління адаптацією, вдається вирішувати низку важливих завдань, зокрема, зменшення плинності кадрів, зниження тривожності й невпевненності у працівників, розвитку задоволеності роботою, більш швидке досягення виробничих показників.

На Южно-Українській атомній електростанції діє комплексний підхід до роботи з молодими кадрами. Підприємство готує для себе майбутніх працівників у навчальних закладах, працевлаштовує їх, займається адаптацією, допомагає реалізувати особистий потенціал. У перший рік роботи для них організовується наставництво.

Адаптаційний період у молодих фахівців може тривати до трьох років. Як правило, за цей термін спеціаліст встигає зрозуміти, чи подобається йому обраний напрямок роботи, чи хоче він продовжувати за ним працювати. Входження у виробництво проводиться за індивідуальним планом та програмою, в яких враховано потребу структурних підрозділів, думку керівників і молодих фахівців.

Для більш швидкої адаптації молоді в трудовому колективі та пристосування її до професії на ЮУАЕС передбачено такі заходи, як зустрічі з генеральним директором і головою профспілкового комітету, профільними спеціалістами, участь у науково-практичних конференціях, симпозіумах, конкурсах наукових доповідей, професійної майстерності. Організовується також спортивне дозвілля.

Новоприбулі спеціалісти поки що дійсно задоволені ставленням до себе та умовами на виробництві, прагнуть і далі розвиватися в своїх професіях. Єдиним, але дуже важливим питанням, яке, на жаль, сьогодні не взмозі вирішувати підприємство, залишається надання житла. Декотрих фахівців саме це зупиняє працевлаштовуватись на АЕС.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости