Политика | 4 Января, 2024

Міноборони України заявило, що зекономило на тендерах ₴3,5 мільярди

Свежие новости: Міноборони України заявило, що зекономило на тендерах ₴3,5 мільярди

Міністерство оборони України завершило реформу закупівель тилового майна. Відтепер всі функції тилових закупівель перейдуть до «Агенції закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу»).

Про це повідомили в Міністерстві оборони.

Щоб не перервати своєчасне постачання тилового майна до ЗСУ у перехідний період, впродовж останніх місяців Міноборони продовжувало самостійно укладати відповідні угоди з урахуванням принципів прозорості, якості та економії бюджетних коштів. Майже 100% тилових закупівель вийшли на Prozorro. Загалом за період з 6 вересня до 31 грудня укладено 186 договорів на суму понад 17 мільярдів гривень.

Харчування. Загалом за вказаний період Міноборони провело 39 закупівель за спрощеною процедурою на суму понад 10 мільярдів гривень. Міноборони відібрало 26 компаній (раніше було 10). Завдяки конкуренції зменшилась вартість харчування військовослужбовців. Результат – на перший квартал 2024 року усі військові забезпечені харчуванням, водою та посудом.

В Одеській та Вінницькій області торги ще тривають – деякі компанії намагаються їх зірвати. Але на харчування бійців це не вплине. У випадку, якщо договори вчасно не укладуть, продукти постачатиме компанія-переможець із сусідньої області.

Пально-мастильні матеріали. За аналогічний період Міноборони уклало 51 договір на суму понад 5,5 мільярда гривень. Це 93,5 тисячі тонн пально-мастильних матеріалів, зокрема 18 мастил за стандартами НАТО. Все отримано в повному обсязі.

Речове забезпечення. За аналогічний період Міноборони уклало 99 договорів на суму понад 3,2 мільярда гривень (зокрема, 14 договорів на засоби індивідуального захисту – бронежилети, шоломи, навушники) на суму 1,7 мільярда гривень. Близько 91% майна вже закуплено.

Вперше Міноборони:

- придбало 50 тисяч комплектів жіночої форми. У 2024 році її вже видаватимуть;

- закупило 100 тисяч електричних грілок (а також 300 тисяч хімічних);

- придбало та отримало 15 тисяч активних навушників (навушники для захисту військовослужбовців під час потужних вибухів).

Загальна економія за всіма закупівлями – понад 3,5 мільярда гривень (приблизно 20% від запланованої суми на закупівлі).

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости