Общество | Николаев, 14 Декабря, 2017

Миколаївці вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Свежие новости: Миколаївці вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Миколаївці вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

У четвер, 14 грудня, декілька сотень миколаївців зібралися біля монументу «Скорботний янгол Чорнобиля» аби вшанувати пам'ять ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Загиблих ліквідаторів та жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції прийшли вшанувати перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації В’ячеслав Бонь, керівництво обласної ради та представники Миколаївської міської ради, службовці ДСНС, духовенство, ліквідатори  аварії на Чорнобильській АЕС та небайдужі жителі міста.

За загиблими ліквідаторами та жертвами аварії на Чорнобильській атомній електростанції священнослужителі Української Православної Церкви відправили панахиду. Опісля присутні поклали квіти до монументу «Скорботний янгол Чорнобиля» у пам'ять за учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Для довідки: 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. У 1986-1987 роках було евакуйовано і переселено із заражених територій України понад 130 тисяч осіб. Героїчними зусиллями, ціною свого здоров'я і життя майже 600 тисяч ліквідаторів, з яких близько 400 тисяч - громадяни України, запобігли ще більш згубним наслідкам катастрофи. 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в ЗМІ надруковано повідомлення про те, що державною комісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Указом Президента України від 10.11.2006 № 945/2006 офіційно Днем вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС визначено 14 грудня.

На Миколаївщині проживають 6 542 особи, з яких 2 739 -  безпосередні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 1 300 дітей, потерпілих внаслідок катастрофи, 131 особа – відселені із зони безумовного (обов’язкового) відселення, 179 вдів (вдівців) померлих громадян.

Постраждалі громадяни користуються низкою пільг, які надаються за рахунок державного бюджету. Це компенсація за пільгове забезпечення продуктами  харчування громадянам 1 та 2 категорії; щорічна компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомога на оздоровлення, оплата додаткової відпустки  громадянам, які працюють; лікування, оздоровлення в санаторно-курортних закладах громадян 1 категорії, інші пільги. Минулого року в області надано пільги та компенсації всім громадянам, які мають на це право, на загальну суму 11,6 млн грн, спочатку 2017 року – на 9,8 млн грн.

Поточного року в області виділено з державного бюджету 456,8 тис. грн. на придбання санаторно-курортних путівок до санаторіїв України, які самостійно обрали 87 громадянина 1 категорії. 1645 тис. грн. передбачено для забезпечення громадян безкоштовними ліками при амбулаторному лікуванні та безкоштовним зубопротезуванням. З початку року використано 1359,8 тис. грн.

З метою підтримки постраждалих громадян, які проживають в області, з 2012 року діє Меморандум про взаємодію і співробітництво між Миколаївською обласною державною адміністрацією, Миколаївською обласною радою та обласною громадською організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». Обласною Комплексною програмою соціального захисту населення «Турбота» передбачено надання громадянам одноразову матеріальну допомогу. У 2017 році її розмір становить 1650 грн. Додатково у районах та містах області надано матеріальну допомогу з місцевих бюджетів.   

 

Источник: mk.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты