Общество | Николаев, 29 Сентября, 2023

Мешканців Миколаєва стали частіше позбавляти батьківських прав

Свежие новости: Мешканців Миколаєва стали частіше позбавляти батьківських прав

У Миколаєві збільшилась кількість випадків позбавлення батьківських прав порівняно з минулим роком. Подібні судові справи розглядаються довго, тому виникає питання тимчасового прилаштування неповнолітніх. Для вирішення проблеми служба у справах дітей Миколаївської міської ради шукає патронатні родини.

Про це розповіла начальниця служби Юлія Кравченко в етері ТРК “МАРТ”.

В суді справи з питань позбавлення батьківських прав розглядаються 1,5-2 роки. Протягом цього часу дитина залишається у невизначеному стані: фактично вона вже позбавлена батьківського піклування, але ще не має належного статусу та не може бути влаштована в прийомну родину. Вирішенням проблеми може стати патронатна родина - це тимчасова сім'я, яка піклується про дитину та виховує її певний період часу.

“Нашим пріоритетом є влаштування дитини в родини, а не заклади. Патронат - це дуже гарна форма, щоб поки йде судова справа діти могли відчувати сімейний затишок.Ми шукаємо патронатні родини, вони наразі нам дуже потрібні. Якщо у вас є окрема кімната, час та бажання допомогти, ви може взяти до себе дитинку, яка залишилася без батьківського піклування”, - розповіла Юлія Кравченко.

Ця послуга оплачується. Наразі сума складає 13420 грн (п’ять прожиткових мінімумів). Окремо надається соціальна допомога на дитину в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів. Для дитини до 6 років - це 5680 грн., від 6 до 18 років - 7082 грн. На дитину, яка має інвалідність, більше. Також передбачені помічники.

Законодавством визначені терміни перебування дитини в патронатній родині - це до 6, а в окремих випадках 9 місяців. Але з огляду на те, що справи про позбавлення батьківських прав розглядаються судами довше, служба вимушена продовжувати цей термін, аби дитина мала змогу перебувати у сімейному колі.

Також у службі у справах дітей чекають охочих усиновити або взяти під опіку діточок, які потребують родини.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости