Политика | 7 Марта, 2024

Кабмін України припинить фінансування шкіл з малою кількістю учнів

Свежие новости: Кабмін України припинить фінансування шкіл з малою кількістю учнів

Кабінет міністрів України вирішив припинити фінансування з державного бюджету шкіл з кількістю учнів менше ніж 45 осіб з 1 вересня 2025 року.

Про це йдеться в оновленому порядку надання освітньої субвенції, який уряд затвердив на засіданні 5 березня, передає Ліга.net.

З 2016 року в Україні не дозволяється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше ніж 25 осіб. Освітня субвенція – це трансферт з державного бюджету до місцевого бюджету для фінансування поточних витрат на забезпечення середньої освіти.

Уряд вирішив зробити умови жорсткішими. За рахунок субвенції більше не будуть фінансуватися заклади загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

- з 1 вересня 2025 – менше 45 осіб;

- з 1 вересня 2026 року – менше 60 осіб.

Міністерство освіти та науки пояснило, що це робиться для стимулювання підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти. За даними Міністерства фінансів за 2021 рік, середні видатки на одного учня в сільській місцевості сягають 35 тисяч гривень на рік. Це майже в півтора раза більше, ніж у містах. Чим менше дітей у школі, тим дорожчим стає вартість на одного школяра. У 2020 році в деяких територіальних громадах на одного учня виділялося від 60 тисяч до 100 тисяч гривень на рік.

Субвенція з державного бюджету насамперед використовується для оплати праці педагогів. Залишки можуть також використовуватися на придбання шкільних автобусів, оснащення шкіл комп'ютерами та обладнанням для кабінетів, придбання підручників, оновлення навчальної та матеріально-технічної бази.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты